Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
16. listopadu 2023 v 16:26
Čas čtení 0:45

Česko, odveta přijde. Rusko prý nenechá zmrazení majetků jen tak

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko, odveta přijde. Rusko prý nenechá zmrazení majetků jen tak
Zdroj: TASR/AP

Ruská federace označila zmrazení svého majetku za nezákonný krok a Česku pohrozila odvetou.

Kreml ve čtvrtek prohlásil, že rozhodnutí České republiky zmrazit veškerý ruský státní majetek s výjimkou diplomatických zařízení je nezákonné. Moskva rovněž pohrozila odvetou za tento „nepřátelský krok“. Informovala o tom agentura TASR.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že krok České republiky je z hlediska mezinárodního práva nezákonný a Moskva jej bude analyzovat.

„Všechny naše objekty, které tam mohou být naším majetkem, kromě těch, které mají diplomatický status, jsou nyní samozřejmě ohroženy. Nyní analyzujeme situaci, abychom nějakým způsobem minimalizovali rizika,“ řekl Peskov. „Takový hluboce protiruský postoj českých úřadů je samozřejmě naprosto zarážející. Kategoricky tento postoj odmítáme, je nepřijatelný,“ dodal.

16. listopadu 2023 v 16:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Mohly se tyto slavné osobnosti potkat? KVÍZ: Mohly se tyto slavné osobnosti potkat?

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci odmítl, že by šlo o nezákonný krok, a uvedl, že je v souladu s českým právem podle sankčního zákona. „Jsou tam opravné prostředky na ministerstvu zahraničí nebo u soudu,“ citovala ministra Česká televize na svém webu.

Lipavský ve středu oznámil, že Česko zařadilo na sankční seznam ruskou společnost pro správu majetku, která v Česku spravuje řadu nemovitostí v zahraničí. Zmrazil tak veškerý ruský státní majetek v Česku, který podnik spravuje, s výjimkou diplomatických objektů podléhajících ochraně. Česká diplomacie na tomto kroku pracovala téměř rok, uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse