Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
19. listopadu 2023 10:32
Čas čtení 0:33

Izrael a Hamás dosáhly předběžné dohody na pozastavení války, píše americký list

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael a Hamás dosáhly předběžné dohody na pozastavení války, píše americký list
Zdroj: Ahmed Hasaballah/Getty Images

Strany se shodly na pětidenním pozastavení války, propuštění rukojmích z Gazy a navýšení humanitární pomoci. Dohodu pomohly zprostředkovat Spojené státy americké a Katar. Informoval o tom list Washington Post.

V šestistránkovém souboru podmínek stojí, že obě strany konfliktu pozastaví na dobu nejméně pěti dnů všechny bojové operace. Rukojmí (ženy a děti) pak budou postupně propuštěni po menších padesátičlenných skupinkách každých 24 hodin. Zda však bude propuštěno všech 239 lidí, kteří jsou v Gaze zřejmě zajati, není jasné. Na průběh situace budou dohlížet blíže neupřesněné vzdušné prostředky, píše Washington Post.

18. listopadu 2023 18:18 Čas čtení 0:24 Ve vídeňské katedrále proběhne zádušní mše za Karla Schwarzenberga Ve vídeňské katedrále proběhne zádušní mše za Karla Schwarzenberga

Zastavení bojů má zároveň umožnit navýšení humanitární pomoci, jako třeba dodání pohonných hmot z Egypta do obležené enklávy. Nástin dohody byl podle arabských a dalších diplomatů sestaven během týdnů rozhovorů v katarském Dauhá mezi Izraelem, USA a Hamásem, který zastupovali katarští činitelé.

Do poslední chvíle nebylo jasné, zda Izrael na dohodu přistoupí. Premiér Izraele Netanjahu čelí z jedné strany tlaku Izraelců, kteří žádají návrat rukojmích domů, a z druhé strany se v zemi ozývají hlasy, aby jejich propuštění nebylo předmětem směnného obchodu.

Domů
Sdílet
Diskuse