Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. listopadu 2023 v 15:52
Čas čtení 1:01

Martínka čeká na začátku příštího roku léčba ve Francii

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Martínka čeká na začátku příštího roku léčba ve Francii
Zdroj: Donio

Na Martínkovu léčbu lidé ve sbírce na Doniu darovali přes 150 milionů korun ze 100 požadovaných. Jeho rodina zveřejnila na dárcovském serveru podrobnosti o budoucí léčbě.

Martínek se bude léčit na přelomu ledna a února ve Francii. „S velikou radostí oznamujeme, že se to konečně podařilo dojednat a léčba proběhne ve specializovaném centru v Montpellier ve Francii na přelomu ledna a února příštího roku. Přesné datum samotného zákroku bychom si přáli ponechat v tajnosti také proto, že by ještě mohlo dojít ke změně,“ píše Martínkova rodina na Doniu.

20. listopadu 2023 v 10:02 Čas čtení 0:41 Zemřela Zdena Hadrbolcová. Známé hvězdě z Ulice bylo 86 let Zemřela Zdena Hadrbolcová. Známé hvězdě z Ulice bylo 86 let

Na dárcovském serveru započala sbírka „Život pro Martínka“ 22. září. Její koncová částka byla 100 milionů korun. Přibližně 310 tisíc dárců nakonec vybralo až 150 milionů korun. „Ještě jednou ze srdce děkujeme a přejeme krásnou neděli i co možná nejklidnější předvánoční čas všem,“ pokračuje rodina ve vyjádření. Martínkovi blízcí se již dříve nechali slyšet, že veškeré peníze budou použity výhradně pro potřeby na léčbu, další náklady spojené s každodenní péčí o chlapce nebo na jiné sbírky.

AADC syndrom

Martínek trpí velmi vzácným genetickým onemocněním zvaným AADC syndrom. Na světě touto chorobou trpí pouze okolo 120 lidí. Syndrom se vyznačuje svalovou slabostí, poruchami pohybu a spánku nebo problémy s polykáním. Martínek má nejtěžší formu tohoto onemocnění a bez pomoci druhých neudrží ani vzpřímenou hlavičku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Donio (@doniocz)

Rodina již dříve zahájila symptomatickou léčbu. Ta sice mírní některé obtíže, ale nemoc neléčí. „Naproti tomu dostupná genová terapie dává šanci na relativně normální život, kdy by měla většina z jeho aktuálních obtíží naprosto vymizet a samozřejmě platí čím dříve, tím lépe,“ vysvětluje Martínkova rodina. Genovou léčbu však nehradí zdravotní pojištění, a proto se Martínkovi blízcí rozhodli pro financování pomocí veřejnosti skrz Donio.

Domů
Sdílet
Diskuse