Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
22. listopadu 2023 8:39
Čas čtení 0:58

Izraelská vláda schválila dohodu o dočasném příměří v Gaze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izraelská vláda schválila dohodu o dočasném příměří v Gaze
Zdroj: TASR/AP/Adel Hana

Podle dohody má Hamás během čtyřdenního přerušení bojů propustit nejméně 50 z přibližně 240 rukojmích, které drží v Pásmu Gazy od útoku ze 7. října.

Izraelská vláda ve středu schválila dočasnou dohodu o příměří v Pásmu Gazy, podle níž má palestinské militantní hnutí Hamás propustit přibližně 50 rukojmích. Tisková agentura TASR převzala zprávu od tiskové agentury AP a americké televize CNN.

Podle dohody má Hamás během čtyřdenní přestávky v bojích propustit nejméně 50 z přibližně 240 rukojmích, které drží v Pásmu Gazy od útoku ze 7. října, uvedla izraelská vláda. Dodala, že za každých deset propuštěných rukojmích prodlouží přestávku v bojích o další den.


„Izraelská vláda je odhodlána přivést všechny rukojmí domů. Dnes večer schválila nástin první fáze dosažení tohoto cíle,“ napsal v prohlášení úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Dohodu schválil izraelský kabinet výraznou většinou. Premiér před hlasováním kabinetu o dohodě prohlásil, že Izrael bude po skončení dočasného příměří v ofenzivě proti Hamásu pokračovat.

22. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 3:30 Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti

Není jasné, kdy dočasné příměří vstoupí v platnost. Izrael uvedl, že jako první budou propuštěny ženy a děti. Izraelské úřady podle dohody propustí z izraelských věznic 150 palestinských žen a dětí, uvedl podle CNN Hamás, který dohodu potvrdil. Prohlášení úřadu izraelského premiéra se o palestinských vězních nezmiňuje.

Hamas má začít propouštět rukojmí zhruba 24 hodin poté, co dohodu schválí všechny strany, řekl agentuře AP vysoký představitel Bílého domu, který si přál zůstat v anonymitě. Izraelská média napsala, že první rukojmí by mohli být propuštěni nejdříve ve čtvrtek.


Mezi 50 propuštěnými zajatci, které Hamás drží v Pásmu Gazy, by měli být i tři Američané, včetně jednoho dítěte, uvedl podle AFP a CNN vysoký americký představitel.

Domů
Sdílet
Diskuse