Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. listopadu 2023 v 13:32
Čas čtení 0:37

Nizozemsko je v šoku z výhry nacionalistů. Chtějí „deislamizaci“ země a vystoupení z EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nizozemsko je v šoku z výhry nacionalistů. Chtějí „deislamizaci“ země a vystoupení z EU
Zdroj: TASR

Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV), která chce uzavřít hranice pro všechny přistěhovalce, uvažuje o vystoupení z EU a „deislamizaci“ Nizozemska, se stala nečekaným vítězem nizozemských parlamentních voleb.

Podle webu DutchNews.nl se jedná o šokující výsledek, který se nepředpokládal. Po sečtení 98 procent hlasů bylo jasné, že PVV získala téměř 25 procent hlasů, čímž zdvojnásobila svou podporu z roku 2021 – ve 150členném parlamentu bude mít 37 poslanců.

„Nizozemci budou opět na prvním místě. Nizozemsko má naději... Tsunami uprchlíků a přistěhovalců bude zvládnuto,“ prohlásil šéf PVV Geert Wilders krátce poté, co se dozvěděl, že jeho strana vyhrála volby. Zároveň uvedl, že výsledek je „obrovskou odpovědností“ a že strana musí udělat vše, co je v jejích silách, aby naplnila naděje Nizozemců, což však předpokládá spolupráci s ostatními stranami.

Zde však Wilders pravděpodobně narazí na neochotu ostatních politických stran, které nejsou ochotny podporovat politiku, kterou PVV prosazuje. 

Vznik koalice v Nizozemsku obvykle trvá několik měsíců. Poslední koalice vznikala devět měsíců a vydržela necelé dva roky. Vyjednávání nebudou pro vítěze voleb snadná, protože, jak upozornil server DutchNews.nl, Wilders nemá mnoho potenciálních spojenců pro sestavení koaličního kabinetu. Ostatní strany jsou jasně proevropské.

Domů
Sdílet
Diskuse