Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
27. listopadu 2023 8:06
Čas čtení 1:11

Neznámý útočník vytáhl zbraň na mladé Palestince a začal střílet

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Neznámý útočník vytáhl zbraň na mladé Palestince a začal střílet
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

K děsivé události došlo v americkém státě Vermont. Mladíci se zrovna vraceli z návštěvy, když útočník vytáhl zbraň.

Tři mladí muži palestinského původu byli v sobotu postřeleni neznámým útočníkem v Burlingtonu v americkém státě Vermont. V neděli o tom informovala místní policie, podle níž se mohlo jednat o zločin z nenávisti. TASR zprávu převzala od agentur AP a AFP.

24. listopadu 2023 8:01 Čas čtení 0:33 V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří

Ke střelbě došlo v sobotu kolem 18:25 místního času poblíž kampusu Vermontské univerzity, řekl šéf místní policie Jon Murad. Dodal, že policie po útočníkovi stále pátrá. Trojice dvacetiletých mužů se vracela domů z návštěvy, když je konfrontoval běloch se zbraní. „Beze slova nejméně čtyřikrát vystřelil. Předpokládá se, že utekl pěšky,“ uvedla policie. Všichni tři mladíci byli postřeleni, dva do trupu a jeden do dolních končetin, uvedl Murad. Stav dvou z nich je stabilizovaný, zatímco třetí utrpěl vážnější zranění, dodal.

Šéf místní policie potvrdil, že všichni tři muži jsou palestinského původu – dva z nich jsou občany USA a třetí v USA legálně pobývá. Dva z mužů měli na sobě černobílou kefíju – tradiční palestinský šátek, známý také jako „Arafatův šátek“, protože jej nosil bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat.

Motiv útoku zatím nebyl oficiálně potvrzen. Podle Murada však na základě známých okolností existuje podezření, že mohlo jít o zločin z nenávisti. Bílý dům uvedl, že o střelbě byl informován prezident Joe Biden.

26. listopadu 2023 11:18 Čas čtení 0:41 Orbán předkládá kontroverzní zákon, bojí se Washingtonu a Bruselu. Chce zakázat podporu organizací ze zahraničí Orbán předkládá kontroverzní zákon, bojí se Washingtonu a Bruselu. Chce zakázat podporu organizací ze zahraničí

K incidentu došlo v době války mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy, která vyvolala obavy z rostoucího napětí v americké společnosti. V říjnu byl v americkém státě Illinois při útoku nožem zabit šestiletý chlapec, občan USA palestinského původu, a jeho matka utrpěla zranění, připomíná agentura AFP. Podezřelý útočník (71) vinu popřel.

Domů
Sdílet
Diskuse