Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
24. listopadu 2023 8:01
Čas čtení 0:33

V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Gaze je na čtyři dny klid, mezi Hamásem a Izraelem začalo křehké příměří
Zdroj: FOTO TASR/AP

Čtyřdenní dohoda o příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás vstoupila v platnost v pátek ráno. Příměří zprostředkoval Katar.

V hodinách předcházejících dočasnému příměří se v izraelských městech a vesnicích sousedících s Pásmem Gazy rozezněly sirény varující před leteckými údery.

Současně se v médiích objevily zprávy o intenzivním ostřelování izraelské armády napříč Gazou. Zpravodajský web Times of Israel (TOI) v této souvislosti napsal, že se armáda v posledních hodinách před přerušením bojů „snažila co nejvíce pokročit ve své misi proti Hamásu“.

V souladu s dohodou bude 13 rukojmích držených v Gaze propuštěno v 16 hodin místního času podle katarských zprostředkovatelů. Následovat bude propuštění blíže neurčeného počtu palestinských vězňů z izraelských věznic.

Během následujících čtyř dnů má být propuštěno nejméně 50 žen a dětí zadržovaných Hamásem, takže v rukou palestinských ozbrojenců zůstane odhadem dalších 190 rukojmích, dodala TOI.

Ve stejném období se očekává propuštění přibližně 150 palestinských vězňů – většinou žen a nezletilých, z nichž někteří byli odsouzeni za pokus o vraždu.

Domů
Sdílet
Diskuse