Celková spotřeba potravin na jednoho Čecha a Češku se v roce 2022 snížila o 32 kilogramů. Konzumovali jsme méně mléka, vajec i masa, zato ale vypili více piva.
V loňském roce každý Čech a Češka spotřebovali v průměru 793 kilogramů potravin, číslo tak kleslo na úroveň posledních předcovidových let. Vyplývá to z dat, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad.
V porovnání s rokem 2021 každý zkonzumoval v průměru o 16 kilogramů méně mléka a mléčných výrobků. Spotřeba klesla také u masa, vajec, tuků, brambor, ovoce či zeleniny. Mírně naopak vzrostla spotřeba tvarohu, a to o 0,6 kilogramu.
Nárůst spotřeby zaznamenali statistici také u piva, kterého se v Česku vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele. V meziročním srovnání toto číslo vzrostlo o 7,4 litru. Stoupla také spotřeba pečiva, rýže či luštěnin.
Změny souvisí s poklesem reálných mezd
Pokles spotřeby některých potravin podle statistiků souvisí s omezováním výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i tzv. „reálných statků“. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání potravinami,“ uvádí Renata Vodičková ze statistického úřadu.