Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
4. prosince 2023 12:13
Čas čtení 0:41

Skandál na velké české univerzitě. Studentky se před testem musely svlékat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Skandál na velké české univerzitě. Studentky se před testem musely svlékat
Zdroj: Unsplash/Unseen Studio

Rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička svolal etickou komisi, aby projednala oprávněnost pravidel testovacího centra. V něm si studentky musely svlékat podprsenky, aby byly připuštěny ke zkoušce.

„Když jsem pípala i potom, co jsem si sundala náramek a náušnice, obsluha naznačila, že by to mohla být kostice od podprsenky. Řekli, že mě na test nemůžou pustit, dokud budu pípat,“ uvedla jedna ze studentek v rozhovoru pro iRozhlas.

Popisuje zkušenost z testovacího centra, kde si student sám zvolí čas testu, který pod přísným kamerovým systémem vykonává na přiděleném počítači. Součástí vstupu je mimo jiné identifikace studijním průkazem a průchod bezpečnostním rámem. Ten v několika případech u studentek pípal kvůli kosticím v podprsenkách.

„Škola pro mě není místem, kde chci chodit bez podprsenky. Kdybych bez ní chodit chtěla, tak si ji přece nevezmu. Cítila jsem se strašně ztrapněná, potupená a psychicky rozhozená,“ dodala. Stejný problém mělo i několik dalších studentek.

Advokátka Klára Kalibová říká, že popisované praktiky jsou neetické, a mohly by být dokonce v rozporu i s etickým kodexem České zemědělské univerzity nebo se zákonem o vysokých školách. Takto přísné kontroly nejsou podle ní ani u soudů, na policii nebo ve věznicích. Studenti podle ní mohou k řešení individuálních stížností využít akademický senát.

Domů
Sdílet
Diskuse