Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
5. prosince 2023 v 12:36
Čas čtení 1:16

Na řidiče od ledna čekají nové dopravní značky. Poznáš je všechny?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na řidiče od ledna čekají nové dopravní značky. Poznáš je všechny?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Úředníci ministerstva dopravy připravili novelu zákona o silničním provozu. Ta mimo jiné umožňuje od ledna představit nové dopravní značky.

Inspirací byly dle resortu dopravy zahraniční trendy, především Rakousko a Německo, uvedl Deník.cz. Jedná se pak o úpravu těch stávajících značek, ale i o vznik naprosto nových.

Nové značky

Novela představí například značku, která upraví provoz ve sdílené zóně. Má pomoci lépe řešit situaci v centrech měst se smíšeným provozem aut, MHD, cyklistů a pěších. Pro všechny druhy dopravy by měla platit maximální rychlost 20 km/h.

Změny značek se budou týkat i parkování. Parkoviště P+D tak označí to, které je určeno pro parkování vozidel, jejichž řidič odtud bezprostředně pokračuje v jízdě jako cestující v jiném vozidle v rámci spolujízdy. To se tak zařadí již ke známým parkovištím P+R a K+R.

Elektrosvět

Vybrané elektrokoloběžky budou muset mít od ledna 2024 platné povinné ručení. Dočkaly se tak již oficiálního označení. Skrývají se pod piktogramem 229, který v budoucnu najdeme na značkách třeba v místech jejich možného nabíjení nebo zákazu vjezdu. Nového piktogramu se dočkaly i elektromobily. Ty mají pomoci s hledáním nabíjecího místa či parkování.

6. června 2024 v 19:18 Čas čtení 2:47 Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo Honza řídil zásah záchranářů během vlakového neštěstí v Pardubicích. Popsal, jak vše probíhalo

Grafická úprava čeká i značku bezpečný odstup. Doplní ji ještě jedno auto navíc. Změna se však týká i znění vyhlášky. Značka ve spojení s příslušnou vodorovnou dopravní značkou bezpečný odstup informuje o bezpečném odstupu mezi jedoucími vozidly. Dvě šipky mezi dvěma za sebou jedoucími vozidly označují minimální bezpečný odstup vozidel na dané pozemní komunikaci při nejvyšší dovolené rychlosti za běžných podmínek.

Všechny značky najdeš v galerii:

Elektrokoloběžka – Stejně jako u nového piktogramu elektromobil má i tento se zobrazením elektrokoloběžky upozorňovat na nabíjecí místo či místo k parkování. Použít jej lze na svislé i vodorovné dopravní značení.Sdílená zóna a konec sdílené zóny – Vizuálně se dopravní značka podobá značce obytná zóna či pěší zóna. Stejně jako v obytné zóně i ve sdílené zóně lze jet maximální rychlostí 20 kilometrů v hodině. V obou případech při vyjíždění ze zóny musí všichni účastnicí dát přednost v jízdě všem účastníkům silničního provozu.Návěst pro cyklisty – Dopravní značka na žlutém podkladu dává vědět například o směru a čísle cyklistické trasy, o jejím průběhu v místě křížení nebo křižovatky a podobně.Sanitace hygienického zařízení obytných automobilů a obytných přívěsů – Dopravní značka označuje místo, kde může majitel obytného auta nebo přívěsu vyprázdnit toaletu, vypustit použitou vodu a podobně.
Zobrazit galerii
(10)

Další změny

Nové dopravní značky však nejsou jedinou změnou pro řidiče od nového roku. Například na vybraných úsecích dálnic bude možné nově zrychlit až na 150 km/h. Za volant bude moci usednout již sedmnáctiletý řidič, ovšem pod dozorem mentora. Tato osoba bude muset splnit určité podmínky a být k danému šoférovi nahlášená, informuje Garáž.cz.

5. prosince 2023 v 9:12 Čas čtení 0:55 Ceny energií opět porostou. Proč zaplatíme i o několik tisíc víc? Ceny energií opět porostou. Proč zaplatíme i o několik tisíc víc?

Od března také dojde k úpravě cen dálničních známek. Zdraží roční známka, a to z 1500 na 2300 korun. Naopak měsíční bude o deset korun levnější. Nově bude možné pořídit i jednodenní známku za 200 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse