Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
5. prosince 2023 17:21
Čas čtení 1:09

Co v zimě rozhodně vozit s sebou v autě? Tato výbava tě může vysekat z nejrůznějších průšvihů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Co v zimě rozhodně vozit s sebou v autě? Tato výbava tě může vysekat z nejrůznějších průšvihů
Zdroj: TASR/Jaroslav Krošlák

Začátek prosince přinesl i nezvyklé mrazy. Na některých místech napadlo až několik desítek centimetrů sněhu. Co se kromě povinné výbavy vyplatí vozit v autě?

I kdybys na hory nejezdil*a pravidelně, určitě se vyplatí do auta pořídit sněhové řetězy. Čerstvě navátý sníh spolu s prudkým kopcem jsou kombinací, která často končí uváznutím ve zmíněném kopci. A pokud s sebou řetězy mít nebudeš, určitě do kufru pořiď alespoň tažné lano. To nezabere téměř žádné místo a ušetříš díky němu spoustu času, který bys trávil*a čekáním na horskou službu.

5. prosince 2023 13:34 Čas čtení 0:41 Bývalý zaměstnanec Tesly varuje před autopilotem. AI není připravena na běžný provoz Bývalý zaměstnanec Tesly varuje před autopilotem. AI není připravena na běžný provoz

Technický stav baterie bychom taktéž měli pravidelně kontrolovat, ale ne vždy jsme důslední, a pokud je baterie ve špatném stavu, může odejít ze dne na den. Určitě se tedy vyplatí vozit s sebou startovací kabely. Červený kabel připojíme k plusu vybité baterie, poté k plusu té nabité, ideálně s nastartovaným motorem druhého auta. Černý kabel poté připojíme k minusu nabité baterie a posléze na kostru startovaného auta. Takové místo má již většina vozů pod kapotou viditelně označené, radí server Garáž.cz.

V zimních měsících se stmívá již v polovině odpoledne, proto se ti v autě určitě bude hodit baterka. Tu je vhodné doplnit o teplé rukavice v případě, že v autě nastane závada. Rukavice může doplnit i teplá deka, využijeme ji například při výměně kola. Navíc pokud v autě dojde k závadě elektroniky, topení uvnitř nebude fungovat. Při čekání na odtah tak může přijít vhod. Pokud si chceme zajistit naprosté pohodlí, můžeme do kapesní přihrádky přidat i malou svačinku.

5. prosince 2023 12:36 Čas čtení 1:16 Na řidiče od ledna čekají nové dopravní značky. Poznáš je všechny? Na řidiče od ledna čekají nové dopravní značky. Poznáš je všechny?

Nepsanou nutností jsou i škrabka a smetáček. Jízda s neočištěným vozem může ohrožovat ostatní účastníky provozu. Místo škrabky lze v nouzovém případě využít třeba věrnostní kartu do supermarketu.

Je však důležité nezapomínat i na povinnou výbavu. Do té patří trojúhelník, autolékárnička, reflexní vesta, náhradní kolo, klíč na matice, příruční zvedák nebo pneumatiky na nouzové dojetí nebo zajištění asistenčních služeb, uvádí web Srovnej.to. V zimních měsících navíc platí povinnost mít zimní pneumatiky.

Domů
Sdílet
Diskuse