Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Samuel Valent TASR
9. prosince 2023 10:06
Čas čtení 1:04

Vztahy mezi Jižní Koreou a KLDR se vyhrocují. Ministr obrany vyhrožuje masivními raketovými útoky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jižní Korea plánuje na státní hranici znovu začít s průzkumem vzdušného prostoru, na což KLDR odpověděla promptním zavedením pohraničních strážních stanovišť.

Ministr obrany Jižní Koreje Sin Won-sik v pátek pohrozil masivními odvetnými raketovými útoky na „hlavu a srdce“ Severní Koreje v případě provokací z její strany. Ministr navštívil sídlo velení armády pro strategické zbrojní systémy. Vedoucím představitelům nařídil, aby byli připraveni kdykoli odpálit naváděné střely.


Zostření rétoriky přichází v období stupňujícího se napětí mezi Jižní a Severní Koreou, které bylo vyvoláno vypuštěním špionážních satelitů oběma zeměmi. KLDR svůj první špionážní satelit vypustila 21. listopadu pomocí balistické střely, čímž porušila zákaz ze strany OSN. Jižní Korea, USA a Japonsko tento krok KLDR ostře odsoudily.

Jižní Korea svůj první špionážní satelit vypustila minulý týden z Vandenbergovy základny vesmírných sil v Kalifornii. KLDR následně ostře kritizovala Spojené státy za uplatňování dvojího metru v případě špionážních družic, což může mít vážné důsledky na světovou bezpečnost.

Kim Čong-un.
Zdroj: TASR/AP

Obe země porušily dohodu

Jižní Korea plánuje na státní hranici znovu začít s průzkumem vzdušného prostoru, na což KLDR odpověděla promptním zavedením pohraničních strážních stanovišť. Oba tyto kroky jsou porušením dohody mezi oběma státy z roku 2018, jejímž cílem je snižování napětí na frontové linii, připomíná AP. KLDR podnikne všechny možné kroky, aby své národní zájmy ochránila před ohrožením nepřátelskými silami, prohlásil v pátek představitel severokorejského ministerstva zahraničních věcí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Poradci pro národní bezpečnost USA, Koreje a Japonska se v sobotu po šesti měsících v Soulu setkají na trilaterálním bezpečnostním summitu, připomíná AP. Ti ještě před tímto summitem na společných setkáních potvrdili zájem o posílení spolupráce a diplomatické řešení vztahů s KLDR.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení poloostrova v pátek také obvinilo KLDR z porušování majetkových práv. Důvodem má být jednostranné používání zařízení v zavřeném průmyslovém parku, která jsou majetkem Jižní Koreje.

Domů
Sdílet
Diskuse