Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
11. prosince 2023 15:23
Čas čtení 0:47

Mladíci plánovali v Praze teroristické útoky. Jaký trest dostali?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mladíci plánovali v Praze teroristické útoky. Jaký trest dostali?
Zdroj: Unspleash/Shelby Bauman

Dvojice nezletilých mladíků plánovala v dubnu 2025 uskutečnit teroristický útok na Prahu. Hlavní sedmnáctiletý organizátor dostal podmínku již loni. Jeho o rok mladší kumpán si verdikt vyslechl v pondělí.

Nezletilí plánovali kromě nákupů chemikálií pro sestrojení výbušnin také zajištění zbraní a munice nebo zmapování terénu. Šestnáctiletý kluk na internetu zároveň vyhledával a konzumoval extremistický obsah. Dvojice spolu stihla v lese odpálit zkušební petardu.

11. prosince 2023 11:41 Čas čtení 0:16 Kriminalisté vyšetřují smrt muže v Praze. Našli ho ležet na ulici Kriminalisté vyšetřují smrt muže v Praze. Našli ho ležet na ulici

„Vaše obhajoba stojí na bagatelizaci jednání, že jste se cítil frustrovaný, zamilovaný, chtěl se zalíbit. Ale to, co jste na internetu vyhledával, sledoval a mapoval, vás vnitřně formovalo a utvářelo vaše vnímání světa,“ citují Novinky předsedkyni trestního senátu Hanu Kurfiřtovou. Soudkyně upozornila také na selhání jeho rodičů.

Krajský soud v Brně ho v pondělí odsoudil za teroristický útok k 18 měsícům vězení s odkladem na 30 měsíců a nařídil mu dohled probačního pracovníka. Vzhledem k jeho věku mu hrozilo maximálně pět let vězení.

Inspirace v Americe

Dvojice se inspirovala americkým teroristou Timothym McVeighem, který 16. dubna 1995 spáchal bombový útok v Oklahoma City, při němž zemřelo až 170 lidí. Svou misi plánovali na 30leté výročí tohoto útoku, který je jedním z nejsmrtelnějších aktů domácího terorismu v historii USA.

Starší sedmnáctiletý hoch, který byl odsouzen loni, měl v počítači plány na nákup zbraní nebo střeliva. V jeho počítači byly nalezeny i různé politické úvahy. Na jeho chování se podle znalkyň silně podílel Aspergerův syndrom. 

Domů
Sdílet
Diskuse