Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 v 13:32
Čas čtení 0:45

ČEZ a innogy sníží ceny za energie desítkám tisíc lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČEZ a innogy sníží ceny za energie desítkám tisíc lidí
Zdroj: ČEZ

Společnosti ČEZ a innogy udělaly razantní krok. Ceny energií příští rok sníží i neaktivním zákazníkům – umožní jim zůstat na úrovni současného zastropování.

V Česku po celý letošní rok platí cenový strop na elektřinu a plyn. Odběratelé maximálně platí šest tisíc korun za jednu megawatthodinu elektřiny včetně DPH a tři tisíce korun za jednu megawatthodinu plynu. Toto maximum platí pro všechny obyvatele tuzemska bez ohledu na to, jestli mají uzavřené smlouvy s cenami nad tímto stropem. Problém ale nastane příští rok, kdy cenové stropy platit nebudou. 

Lidi s fixací vyšší než vládní strop by mohli platit o několik tisíc více. Firmy se jim snažily během roku pomoct, a tak těmto odběratelům nabízely jiné výhodnější tarify. Například ČEZ, který měl na začátku roku 160 tisíc takových zákazníků, jich má nyní 45 tisíc. Na úrovni současného zastropování nakonec ale nechá i čtyři desítky tisíc nereagujících.

Podobně postupovalo i innogy, z jehož 200 tisíc odběratelů nad cenovým stropem přešla na výhodnější tarify většina. „Nakonec jsme se rozhodli snížit ceny i neaktivním zákazníkům, a to právě na úroveň cenových stropů. Energetická krize vystřelila ceny energií na extrémní úrovně a aktuální klesající nákupní ceny nám umožní snížit ceny i těmto zákazníkům. Tuto pomoc vnímáme jako poslední reakci na energetickou krizi,“ cituje ČT24 ředitele maloobchodu innogy Davida Konvalina.

Domů
Sdílet
Diskuse