Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
18. prosince 2023 16:51
Čas čtení 0:37

Papež František povolil kněžím žehnat stejnopohlavním párům, dříve to bylo nepřípustné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež František povolil kněžím žehnat stejnopohlavním párům, dříve to bylo nepřípustné
Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino

Papež František, jenž je v úřadu od roku 2013, pravidelně usiluje o vstřícnost římskokatolické církve k LGBTQ katolíkům. V pondělí v tomto směru udělal další krok kupředu, když povolil žehnání stejnopohlavním párům. S informací přišel The New York Times.

Novinka byla vydána v prohlášení církevního úřadu. „Nové prohlášení otevírá dveře neliturgickým (liturgie jsou bohoslužebné obřady, pozn. red.) požehnáním pro páry stejného pohlaví, což bylo dříve biskupům, kněžím a jáhnům nepřístupné,“ uvedl pro The New York Times obhájce LGBTQ katolíků a kněz James Martin.

Prohlášení představil kardinál Víctor Manuel Fernandéz, který dodal, že nové pravidlo nemění tradiční církevní řád manželství. LGBTQ lidem totiž nepovoluje žádný obřad, který by se podobal sňatku.

Změna postoje 

Roku 2021 se Vatikán postavil proti žehnání homosexuálních svazků s argumentem, že Bůh „nemůže žehnat hříchu“. Toto rozhodnutí papež František zvrátil letos v létě, když v reakci na konzervativní kardinály, kteří s tímto rozhodnutím souhlasili, naznačil, že změna je možná. I tehdy vyjádřil jasnou podporu tomu, že manželství je svazkem pouze mezi ženou a mužem.

Papež František podporuje vizi inkluzivnější církve již déle. Například 31. října schválil dokument, který říká, že transsexuálové mohou být křtěni, sloužit jako kmotři a být svědky při církevních svatbách. 

Domů
Sdílet
Diskuse