Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
20. prosince 2023 14:50
Čas čtení 1:14

Počasí před Vánoci: Česko zasáhne silný vítr, na horách bude intenzivně sněžit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počasí před Vánoci: Česko zasáhne silný vítr, na horách bude intenzivně sněžit
Zdroj: TASR/AP

Vánoce na hromadě přírodního sněhu mohou být realitou minimálně na horách a v jejich blízkosti, alespoň podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varuje totiž před hustou nadílkou, ale také silným větrem.

Výstrahy začínají platit od druhé poloviny dnešní noci a potrvají, co se sněhu týče, minimálně celý zítřejší den. Výstraha před silným větrem nicméně potrvá v některých částech republiky až do páteční půlnoci. 

Před větrem by se měly mít na pozoru celé Čechy, část Olomouckého kraje a Moravskoslezský kraj, kde se očekává jihozápadní až západní poryv s nárazy 70 až 90 kilometrů v hodině. „Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku i některých budovách. Je možné očekávat přerušení elektrického vedení. Bude taktéž ztížena chůze, hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy,“ píše ČHMÚ.

20. prosince 2023 10:43 Čas čtení 0:36 Úřady varují před těmito kosmetickými produkty, k dostání jsou i v Česku. Koukni, jestli je nemáš doma Úřady varují před těmito kosmetickými produkty, k dostání jsou i v Česku. Koukni, jestli je nemáš doma

Co je doporučeno? „Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení,“ doplňují.

Sníh napadne zejména na horách

Nová sněhová nadílka je očekávána v oblastech nad 800 metrů nad mořem v Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Konkrétně půjde o 15 až 40 centimetrů sněhu za 24 hodin. Tato výstraha, přestože je mnohem méně nebezpečnější než ta před větrem, by se proto taktéž neměla brát na lehkou váhu.

18. prosince 2023 9:50 Čas čtení 0:30 Předpověď počasí na Štědrý den: Konečně víme, jak bude Předpověď počasí na Štědrý den: Konečně víme, jak bude

Také se očekává, že silnější vítr potrvá i další dny. „Čekáme čerstvý západní až severozápadní vítr místy s nárazy 15 až 20 m/s, ojediněle i vyššími. Zejména na severu a severovýchodě pak místy tvorbu náledí a od vyšších poloh tvorbu sněhových jazyků a na horách závěje,“ doplnili meteorologové.

Domů
Sdílet
Diskuse