Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. prosince 2023 v 15:00
Čas čtení 0:54

Počet nakažených novou mutací covidu stále roste. Česko je na prahu epidemie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počet nakažených novou mutací covidu stále roste. Česko je na prahu epidemie
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Česko mělo ke 21. prosinci celkem 23 tisíc lidí nakažených koronavirem. S nárůstem potvrzených případů tohoto onemocnění roste i počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest.

Počet nakažených je v tomto období vyšší než obvykle, a to i přesto, že se testuje zhruba o třetinu méně lidí než minulý rok. Minulý týden se akutní respirační infekce objevila u 1679 lidí na 100 tisíc obyvatel. Hranice epidemie je stanovena na 1600 až 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

V některých částech Česka byla již překročena, například v Karlovarském kraji. Akutním respiračním onemocněním minulý týden trpělo 1790 nemocných na 100 tisíc obyvatel. 

Koronavirus se šíří rychleji kvůli nové mutaci. „Jedná se o novou subvariantu JN.1 omikronu. Liší se tím, že je zase o něco více nakažlivější a obchází snadněji imunitu. Nijak dramaticky se však od předchozích subvariant neliší,“ sdělil pro Lidovky.cz hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Jak se chránit?

Nejúčinnější prevencí proti chřipce a covidu je podle hygieny očkování. Na platformě X poznamenává, že se proti oběma nemocem lze očkovat ve stejný den. Upozorňuje, že starší lidé, chronicky nemocní a těhotné ženy jsou v této sezóně více ohroženi. Kromě očkování apeluje na dodržování dalších pravidel: „Dodržujme rozestupy mezi osobami, respirační hygienu a hygienu rukou, omezme kontakt s lidmi, pokud se necítíme dobře, větrejme v místnostech s dalšími lidmi –⁠ pravidelně a opakovaně.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse