Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková ČTK
23. prosince 2023 9:39
Čas čtení 0:40

Česko zasáhlo silné sněžení. Tisíce domácností jsou bez elektřiny, platí i lavinová výstraha

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhlo silné sněžení. Tisíce domácností jsou bez elektřiny, platí i lavinová výstraha
Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Předvánoční přípravy zkomplikovalo na mnoha místech republiky husté sněžení a silný vítr. Před nepříznivým počasím varovali meteorologové.

Až 41 tisíc odběrných míst bez elektřiny hlásí firma E.ON. Jednat se má především o poruchy na jihu Čech a Moravy, Vysočině i ve Zlínském kraji. „Poruchy způsobily popadané větve nebo i těžký mokrý sníh, což poškodilo vedení,“ uvedl pro ČTK mluvčí distribuční společnosti Roman Šperňák. Dodal také, že energetici od rána intenzivně pracují v terénu na obnovení dodávek elektřiny.

23. prosince 2023 7:01 Čas čtení 0:41 Jaké počasí bude na Vánoce: Sněžit bude, ale jenom na některých místech Jaké počasí bude na Vánoce: Sněžit bude, ale jenom na některých místech

Sníh na mnoha místech zkomplikoval i dopravu. Neprůjezdná byla dnes ráno čtyři hodiny hlavní dálnice D1 na 140. kilometru kvůli nehodě kamionu. Vlivem větru se na silnicích tvoří ledové jazyky. Několik silnic v Česku je uzavřených, kompletní informace poskytuje web Ředitelství silnic a dálnic.

Kvůli sněžení také hrozí nebezpečí uvolnění lavin. V Jeseníkách již záchranáři vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Nedoporučují vstupovat na svahy prudší než 30 stupňů.

Přes den meteorologové očekávají obdobné počasí, k večeru by teploty mohly stoupnout až na pět stupňů. Celý den by mělo mrznout jen na horách. Na území celého Česka však stále platí výstraha před silným větrem i sněžením.

Domů
Sdílet
Diskuse