Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
23. prosince 2023 7:01
Čas čtení 0:41

Jaké počasí bude na Vánoce: Sněžit bude, ale jenom na některých místech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaké počasí bude na Vánoce: Sněžit bude, ale jenom na některých místech
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Bílé Vánoce si letos zřejmě neužijeme. Denní teploty budou výrazně vyšší, než byl průměr posledních 30 let.

Na Štědrý den bude obloha převážně zatažená. Místy se objeví déšť a přeháňky. V polohách nad tisíc metrů budou na severovýchodě, východě a zpočátku i v nížinách padat sněhové srážky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi pěti až devíti stupni, ty nejnižší mezi dvěma a minus dvěma stupni.

Po celý den bude foukat západní vítr o rychlosti šest až 11 metrů za sekundu s nárazy od 15 do 22 metrů za sekundu. Na severovýchodě a východě bude pouze vítr mírný o rychlosti tři až sedm metrů za sekundu.

Jak bylo na Vánoce v minulosti?

V letech 1991 až 2020 byla průměrná denní teplota na Vánoce minus 0,4 stupně. V Česku bylo na Vánoce vůbec nejtepleji roku 1980, kdy průměrná teplota vzduchu dosáhla 6,4 stupně, na druhém místě se umístil loňský rok se 6,1 stupně.

Nejchladněji bylo v roce 1961, kdy se teplota dostala až na minus 14,9 stupně. Za posledních 20 let bylo nejméně naměřeno roku 2003 s teplotou minus 10,3 stupně. Od roku 2008 průměrná teplota vzduchu na území Česka neklesla pod bod mrazu. 

Průměrná teplota vzduchu na území ČR na Štědrý den od roku 1991.
Průměrná teplota vzduchu na území ČR na Štědrý den od roku 1991. Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse