Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
26. prosince 2023 12:41
Čas čtení 0:41

Nejlepší job v 16? Starosta města! V téhle zemi je to možné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nejlepší job v 16? Starosta města! V téhle zemi je to možné
Zdroj: Pexels/Som Thapa Magar

Vláda Malty, nejmenšího státu Evropské unie, přišla s poměrně revoluční novinkou. V čele tamních obcí a měst mohou nově stát i lidé, kteří ještě nedosáhli 18 let.

Malta se stala prvním státem Evropské unie, který podobný zákon schválil, informoval web Malta Independent. Na základě novely volebního zákona, kterou tento týden jednomyslně posvětil maltský parlament, se starosty a starostkami mohou stát lidé, kteří dosáhli věku alespoň 16 let.

Na Maltě se starosty a starostkami stávají vždy kandidáti vítězné strany, kteří obdrží největší počet preferenčních hlasů. Šestnáctiletí mohou na ostrovním státě volit i v parlamentních volbách, ve kterých však oproti těm komunálním nemohou kandidovat.

26. prosince 2023 11:32 Čas čtení 0:44 Ukrajina zařídila Rusku vánoční překvápko. Krymský přístav zachvátil mohutný požár Ukrajina zařídila Rusku vánoční překvápko. Krymský přístav zachvátil mohutný požár

Kritici novelu odmítají

Kuriózní novela má však i své odpůrce. Někteří odborníci podle serveru Novinky poukazovali na to, že šestnáctiletí a sedmnáctiletí nejsou z právního hlediska dospělí, a neměli by tedy nést odpovědnost s touto funkcí spojenou. Podle kritiků by se v tomto věku měli mladí lidé věnovat spíše pokračování ve studiu než vedení volební kampaně. 

Domů
Sdílet
Diskuse