Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
26. prosince 2023 16:03
Čas čtení 0:53

Digitalizace pomalu nahrazuje profesi, bez které se firmy dříve neobešly

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Digitalizace pomalu nahrazuje profesi, bez které se firmy dříve neobešly
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

V Česku pracuje podle odhadů přibližně 80 tisíc lidí v oblasti mzdového účetnictví. Nad jejich povoláním však nyní kvůli novým technologiím visí otazník.

Mnohé české firmy v poslední době nahrazují klasické služby mzdových účetních digitálními programy. Tato léta ceněná profese se tak stává jednou z těch, které mohou s nástupem moderních technologií zmizet.

13. listopadu 2023 16:21 Čas čtení 2:19 Vyděláváš měsíčně tyto peníze? Pak pobíráš důstojnou mzdu, která ti zajistí obyčejný komfortní život Vyděláváš měsíčně tyto peníze? Pak pobíráš důstojnou mzdu, která ti zajistí obyčejný komfortní život

„Čím dál víc firem přechází na systémy, kde si výkazy práce každý zaměstnanec vyplňuje online sám, nadřízený to jen zkontroluje a výplaty pak zpracuje a pošle automat,“ uvedla pro server Novinky ředitelka poradenské společnosti RSM Monika Marečková.

Podle Marečkové se v budoucnu může stát, že v digitalizaci v této oblasti pokročí také státní správa, která si tak od zaměstnanců bude brát informace přímo přes účetní programy. Mnoho firem v současné době používá účetní softwary, které ve svém základu pocházejí ještě z 90. let a současným potřebám již nestačí.

30. října 2023 6:00 Čas čtení 5:58 Srovnání mezd v Česku a zahraničí: Zjisti, kolik peněz za práci získáš doma a kolik v Německu, rozdíl tě šokuje Srovnání mezd v Česku a zahraničí: Zjisti, kolik peněz za práci získáš doma a kolik v Německu, rozdíl tě šokuje

Účetní nezmizí úplně

Podle partnera poradenské společnosti BDO Oldřicha Bartuška však není nutné obávat se úplného konce účetního povolání. „Stále budou zapotřebí účetní specialisté, kteří budou úzce spolupracovat s IT oddělením. Pokud tyto dvě funkce zvládne jeden uchazeč, jeho cena na trhu práce se rapidně zvýší,“ uvedl pro Novinky. 

19. prosince 2023 7:00 Čas čtení 1:34 Přemýšlíš, kam se přestěhovat? Toto budou nejrozvinutější země světa v roce 2024, většina je v Evropě Přemýšlíš, kam se přestěhovat? Toto budou nejrozvinutější země světa v roce 2024, většina je v Evropě

V ohrožení jsou i další profese

Podle modelu vývoje českého pracovního trhu, který v loňském roce vypracovala poradenská společnost Boston Consulting Group s neziskovou organizací Aspen Institute Central Europe, se digitalizace týká i dalších profesí. Jedná se například o pomocné pracovníky ve výrobě, provozovatele prodeje a prodavače, úřednictvo v logistice, montéry, mechaniky či opraváře elektrických zařízení. 

Domů
Sdílet
Diskuse