Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek
28. prosince 2023 10:15
Čas čtení 0:43

Vynálezce pistole Glock zemřel. Ve filmech ji používali John McClane, James Bond nebo Šílený Max

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V 94 letech zemřel vynálezce ikonické zbraně Glock, Gaston Glock. Pojmenoval po sobě i celou společnost.

Společnost The Glock oznámila smrt svého zakladatele na svých webových stránkách. Neposkytla však žádné další detaily.

28. prosince 2023 9:02 Čas čtení 1:13 Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci Rakušan prosí o omezení pyrotechniky na silvestra. Apelují na to i odborníci

Podle společnosti je pistole Glock univerzální součástí hlavního kulturního proudu – používá ji více než 65 procent federálních, státních a místních úřadů v USA a je základním odkazem v médiích, filmech, knihách a písních. Ostatně chlubil se s ní ve spoustě filmů i slavný agent 007 James Bond. Jejích předností si ale užíval i hrdina snímku Smrtonosná past 2 John McClane (Bruce Willis) nebo Šílený Max ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta.

Glock začínal v Rakousku jako inženýr. Společnost Glock založil v roce 1963, uvádí se na jejích internetových stránkách. Se zbraněmi měl jen omezené zkušenosti, pistoli vynalezl v kovodílně ve své garáži, kde vyráběl nože a záclonové tyče.

Počátkem 80. let pak vyvinul poloautomatickou služební pistoli Glock pro rakouskou armádu. Zbraň byla lehká, vyrobená z polymerového rámu na bázi nylonu namísto tradiční oceli, a zároveň unesla až 17 nábojů. Koncem téhož desetiletí se pak zbraň dostala také na americký trh.

Domů
Sdílet
Diskuse