Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
28. prosince 2023 v 16:31
Čas čtení 0:37

V Rusku odsoudili dva básníky. Jeden byl při zatýkání údajně znásilněn činkou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Rusku odsoudili dva básníky. Jeden byl při zatýkání údajně znásilněn činkou
Zdroj: Wikimedia/Creative Commons

Moskevský soud ve čtvrtek odsoudil básníky Arťoma Kamardina a Jegora Šťovbu k několika letům vězení za přednes básní kritizujících invazi Moskvy na Ukrajinu.

Kamardin byl odsouzen na sedm let a Stovba na pět a půl roku. Po vyhlášení rozsudku začali jejich příznivci křičet „Hanba!“, hlásil ze soudní síně novinář AFP. Dvojici přišly podpořit kromě jejich rodičů a manželek i desítky přátel. Oba básníci byli potrestáni za „podněcování nenávisti“ a za „výzvy k páchání činů proti bezpečnosti státu“.

28. prosince 2023 v 13:31 Čas čtení 0:31 Žena zemřela na Štědrý den poté, co dostala účet za vodu. Byla v něm chyba Žena zemřela na Štědrý den poté, co dostala účet za vodu. Byla v něm chyba

Kamardin a Šťovba byli zatčeni loni v září za účast na čtení poezie na moskevském náměstí, kde se v sovětské éře scházeli disidenti. Kamardin recitoval svou báseň „Zabij mě, milicionáři!“, což byla narážka na proruské separatisty na východě Ukrajiny.


Následující den byl zatčen a jeho byt prohledán. Kamardin uvedl, že ho policisté zbili a znásilnili činkou. U soudu se hájil tím, že nevěděl, že svým jednáním porušuje zákon, a požádal o milost.


Moskva zahájila vojenský útok proti Ukrajině koncem loňského února. Od té doby také zintenzivnila pronásledování domácích odpůrců invaze a zavedla přísnější zákony k umlčení kritiků. TASR převzala zprávu od agentury AFP.

Domů
Sdílet
Diskuse