Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. ledna 2024 9:51
Čas čtení 1:11

Útoky USA a Británie v Jemenu podpoří nestabilitu v regionu, tvrdí Írán. Hútíové plánují na lodě útočit dál

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Útoky USA a Británie v Jemenu podpoří nestabilitu v regionu, tvrdí Írán. Hútíové plánují na lodě útočit dál
Zdroj: TASR/AP

Americká a britská letadla a rakety podle místních médií a sociálních sítí útočí ve městech Saná, Hudajda, Taiz, Sa'ada nebo Zabid.

Íránské ministerstvo zahraničí v pátek odsoudilo útoky Spojených států a Velké Británie proti hútíjským povstalcům v Jemenu. Teherán varoval, že tento krok podpoří „nejistotu a nestabilitu“ v regionu. Zprávu Reuters převzala agentura TASR.

12. ledna 2024 2:30 Čas čtení 0:46 AKTUÁLNĚ: Spojené státy a Velká Británie zaútočily na cíle v Jemenu AKTUÁLNĚ: Spojené státy a Velká Británie zaútočily na cíle v Jemenu

„Důrazně odsuzujeme vojenské útoky, které dnes ráno provedly Spojené státy a Spojené království na několika místech v Jemenu... Tyto útoky jsou jasným porušením svrchovanosti a územní celistvosti Jemenu,“ uvedl mluvčí íránské diplomacie Násir Kanání.

Americký prezident Joe Biden v pátek uvedl, že americké a britské nálety na pozice hútíjských povstalců v Jemenu byly obrannou akcí. Varoval také před dalšími kroky, pokud budou Hútíové pokračovat v útocích na lodě v Rudém moři.


Biden dodal, že údery proti jemenským povstalcům byly provedeny s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska.

Britský premiér Sunak a americký prezident Biden na archivním snímku z července 2023.
Britský premiér Sunak a americký prezident Biden na archivním snímku z července 2023. Zdroj: TASR/AP


Jemenští povstalci v posledních týdnech opakovaně zaútočili na lodě v Rudém moři. Tvrdí, že je to ze solidarity s Palestinci v Pásmu Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnímu hnutí Hamás. Útoky povstalců na lodě v Rudém moři ohrožují klíčovou námořní trasu, po které se uskutečňuje 12 procent světového obchodu.

Hútíové však budou i nadále útočit na lodě směřující do Izraele, a to navzdory nočním leteckým útokům Spojených států a Spojeného království. V pátek to řekl mluvčí povstalců Muhammad Abdulsalám. TASR o tom informovala na základě zprávy AFP. 

Na snímku britského ministerstva obrany ze středy 10. ledna 2024 je vidět operační místnost britského torpédoborce HMS Diamond, kde se připravují rakety Sea Viper k odpálení do Rudého moře.
Na snímku britského ministerstva obrany ze středy 10. ledna 2024 je vidět operační místnost britského torpédoborce HMS Diamond, kde se připravují rakety Sea Viper k odpálení do Rudého moře. Zdroj: TASR/AP

„Potvrzujeme, že pro tuto agresi proti Jemenu neexistuje naprosto žádné ospravedlnění, neboť nic neohrožuje mezinárodní plavbu v Rudém a Arabském moři. Útoky byly a budou i nadále zaměřeny na izraelské lodě nebo lodě směřující do přístavů v okupované Palestině,“ uvedl mluvčí povstalců Muhammad Abdulsalám prostřednictvím sociální sítě X.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

„Naše země se stala terčem masivního agresivního útoku amerických a britských lodí, ponorek a vojenských letadel. Amerika a Británie se musí připravit na to, že za tuto nestoudnou agresi zaplatí vysokou cenu a ponesou strašlivé následky,“ citovala televize al-Masíra náměstka hútíjského ministra zahraničí Husajna al-Ezziho.

Domů
Sdílet
Diskuse