Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
12. ledna 2024 2:30
Čas čtení 0:46

AKTUÁLNĚ: Spojené státy a Velká Británie zaútočily na cíle v Jemenu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Americká a britská letadla a rakety podle místních médií a sociálních sítí útočí ve městech Saná, Hudajda, Taiz, Sa'ada nebo Zabid.

Spojené státy americké a Velká Británie zahájily v noci na pátek útoky proti pozicím Húsíů v Jemenu. Důvodem jsou napadené lodě v Rudém moři. Potvrdil to americký prezident Joe Biden. Podle BBC byl kromě hlavního města Saná zasažen i přístav Hudajdá, útočiště Húsíů.

Americké a britské síly zahájily útoky proti Húsíům.
Americké a britské síly zahájily útoky proti Húsíům. Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Dle informací CNN zapojily USA do akce stíhačky a střely s plochou dráhou letu Tomahawk. Útočí se však i z lodí a ponorek.

„Na můj pokyn dnes americké vojenské síly společně se Spojeným královstvím a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska úspěšně provedly údery na řadu cílů v Jemenu, které hútíovští povstalci využívají k ohrožení svobody plavby na jedné z nejdůležitějších vodních cest světa,“ uvedl prezident v prohlášení, které zveřejnil Bílý dům. Dodává, že pakliže útoky na lodě v Rudém moře neustanou, přijdou další údery.

11. ledna 2024 14:57 Čas čtení 1:14 Poslanec Richter kritizoval zásah policie při střelbě na fakultě, jeho dcera je jednou z postřelených Poslanec Richter kritizoval zásah policie při střelbě na fakultě, jeho dcera je jednou z postřelených

Rada bezpečnosti OSN ve středu přijala rezoluci, v níž odsoudila útoky jemenských povstalců Hútíů na obchodní lodě v Rudém moři a vyzvala k jejich okamžitému zastavení. Rezoluci podpořilo 11 zemí, přičemž Rusko, Čína, Alžírsko a Mosambik se zdržely hlasování.

Domů
Sdílet
Diskuse