Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. ledna 2024 18:00
Čas čtení 0:35

Pařížská starostka se vykoupe v Seině. Jako první po více než 100 letech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pařížská starostka se vykoupe v Seině. Jako první po více než 100 letech
Zdroj: Unsplash/Chris Karidis/volně k užití

Starostka Paříže Anne Hidalgo ve svém novoročním projevu oznámila, že se v létě chystá vykoupat v řece Seině, kde se v létě odehrají triatlonové závody v rámci letních olympijských her.

„Všichni říkali, že je to nemožné, ale my jsme to dokázali,“ uvedla podle deníku Le Figaro Hidalgo, která v loňském roce oznámila otevření prvních tří veřejných koupališť na břehu Seiny. K zahájení provozu by mělo dojít během roku 2025. 

27. listopadu 2023 13:15 Čas čtení 0:51 VIDEO: Tohle je nová olympijská kolekce pro Paříž 2024. Můžeš si pořídit mikinu, tričko i klobouk VIDEO: Tohle je nová olympijská kolekce pro Paříž 2024. Můžeš si pořídit mikinu, tričko i klobouk

Koupání v ikonické francouzské řece bylo zakázáno od roku 1923. Na řece neustále hlídkují strážníci ve snaze zabránit případným pokusům o porušení tohoto zákazu. Zrušení pravidla slíbil již v roce 1990 tehdejší starosta města a pozdější francouzský prezident Jacques Chirac, který ale svůj slib nedodržel.

Uzpůsobení pařížské řeky pro koupání je pro vedení města velkou výzvou. Aby se na její hladině mohly uskutečnit olympijské závody, bylo nutné Seinu nejprve vyčistit. Například loni na podzim bylo nutné zrušit několik testovacích závodů poté, co byla řeka znečištěna nezvykle silným deštěm. Aby se řeka Seina a její přítok Marta staly způsobilými ke koupání, muselo vedení pařížského regionu investovat přibližně 1,4 miliardy eur. 

Domů
Sdílet
Diskuse