Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Jarůšek
13. ledna 2024 15:22
Čas čtení 1:10

Sítěmi koluje falešný dopis, který měl napsat střelec z filozofické fakulty. Policie před ním varuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Na sociálních sítích se šíří údajný dopis, který měl napsat střelec, jenž v prosinci zabíjel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a předtím v Klánovickém lese. Jedná se však o podvrh.

Na falešný dopis, který koluje internetem, upozornila Policie ČR v sobotu na síti X. Jeho autor nebo autorka se v něm snaží navodit dojem, že jej psal samotný střelec. „Je mi zle ze sebe a ostatních, rozum mi dlouhodobě ničí tinnitus. (...) Poslední dva týdny jsou totální real life hell,“ stojí například v textu. Je však zcela smyšlený.

9. ledna 2024 17:15 Čas čtení 0:17 VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě

Policie označila falešný dopis za hloupý pokus o upoutání pozornosti. „Dopis, který koluje na sítích a který se snaží navodit zdání, že jej psal střelec z FF UK, samozřejmě není ten, se kterým pracujeme v rámci prověřování,“ uvedli policisté. „Hloupý a zavrženíhodný pokus o upoutání pozornosti. Nic víc,“ dodávají.

Policie v rámci vyšetřování nalezla u střelce doma dva totožné dopisy. Co v nich stálo, policisté nesdělili. Za fake policie už dříve označila i příspěvek na sociální síti Telegram, který měl psát vrah. Střelba na univerzitě si vyžádala 14 životů, předtím se střelec dopustil dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese v Praze. Po zásahu policie spáchal sebevraždu.

Na konci prosince policisté informovali, že řeší už desítky případů schvalování střelby v Praze, někteří dokonce hrozili, že čin zopakují. Policie upozornila, že v takových případech bude „aktivní a nekompromisní“. 

Většina případů je detekovaná na sociálních sítích, kde lidé sdílí své názory. „Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivést konkrétní osobu k odpovědnosti, ať už správní, nebo trestní,“ uváděl policejní prezident Martin Vondrášek.

Domů
Sdílet
Diskuse