Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
14. ledna 2024 14:00
Čas čtení 0:39

FOTO: Na Islandu začala další sopečná erupce. Lidé se museli evakuovat uprostřed noci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Na Islandu začala další sopečná erupce. Lidé se museli evakuovat uprostřed noci
Zdroj: Icelandic Meteorological Office

V noci na neděli začala na Islandu další sopečná erupce. Obyvatelé přístavního města Grindavík byli evakuováni.

Sopka podle Islandského meteorologického úřadu vybuchla severně od přístavního města Grindavík na jihozápadě země. Podle úřadu se na obou stranách hrází, které byly kvůli seismické aktivitě v oblasti vybudovány, objevila trhlina.

Na záběrech kolujících na sociálních sítích je vidět láva, která tryská do výšky. Lidé byli ze svých domovů evakuováni okolo třetí hodiny ranní, informuje deník The Guardian.

Aktuální erupce je pátou na Islandu za poslední dva roky. K té poslední došlo ve stejné oblasti loni 18. prosince, přičemž k evakuaci obyvatel došlo již během listopadu. Životy lidí při současné erupci nejsou dle úřadů ohroženy, může však dojít k poškození místní infrastruktury. 

19. prosince 2023 8:31 Čas čtení 0:53 VIDEO: Na Islandu vybuchla sopka. Láva se blíží k městu VIDEO: Na Islandu vybuchla sopka. Láva se blíží k městu

Grindavík je malé rybářské městečko, které má přibližně čtyři tisíce obyvatel. Island leží na rozhraní euroasijské a severoamerické tektonické desky, na ostrově se nachází 33 aktivních sopek, což je nejvyšší počet v celé Evropě. 

Domů
Sdílet
Diskuse