Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. ledna 2024 v 9:35
Čas čtení 1:08

V Česku bude platit nový zákon o zbraních. Co všechno se změní?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Poslanci přijali nový zbraňový zákon, který zpřísňuje pravidla pro držitele zbraní.

Nový zbraňový zákon zkracuje například lhůtu lékařských prohlídek a zavádí povinnost podnikatelů oznamovat podezřelé nákupy zbraní. Pro novelu hlasovali všichni přítomní poslanci, nyní zamíří do Senátu.

Pokud zákon projde celým legislativním procesem, držitelé zbraní budou muset chodit na kontrolu zdravotní způsobilosti každých pět let. Novela současně umožní lékařům přístup do centrálního registru zbraní. V něm si budou moci ověřit, zda má jejich pacient zbrojní průkaz, a v případě, že by u něj zjistili určité zdravotní problémy, by to ihned museli oznámit policii.

Legislativa rovněž umožní policii okamžitě zajistit zbraně osobě, o které je k dispozici informace prokazující, že představuje vážné nebezpečí pro vnitřní řád a bezpečnost.

Centrální registr zbraní projde rozsáhlou modernizací

Zvýší se i kontrolní činnost policie a rozšíří se seznam skutečností, které bude evidovat centrální registr zbraní. Právě ten projde rozsáhlou modernizací. Jeho spojení se zdravotními registry a následné testování vyžadují podle předkladatele novely, ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), dostatečný čas. Proto je účinnost naplánována až od ledna 2026.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

S tím nesouhlasila poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová, která požadovala, aby zákon začal platit už od ledna 2025. Rakušan jí vzkázal, že podle programátorů to stihnout nelze.

Nová zbraňová legislativa podle ministra plní požadavky, které veřejnost na politiky v současnosti má. Podle Rakušana dochází ke zpřísnění v těch oblastech, kde je to nutné. „Dochází k rozšířené kontrole, ke zkracování lhůt, ke zvýšení pravomocí policie odebrat zbraně,“ připomněl ministr.

Dodal, že zákon obsahuje oblast, která může působit preventivně a pozitivně na společenskou atmosféru a zároveň zachovává vše dobré, co dosud česká zbraňová legislativa obsahovala.

Zákon vznikl ještě před prosincovou střelbou na Univerzitě Karlově. Jeho dodatečné změny nikdo z poslanců nenavrhl, ale shodli se, že některá opatření se pokusí zavést ještě letos, a to novelou současného zákona.

praha
Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová
Domů
Sdílet
Diskuse