Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
28. ledna 2024 17:20
Čas čtení 0:51

Takto to vypadá na největší výletní lodi světa. Cena za plavbu je obrovská

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Takto to vypadá na největší výletní lodi světa. Cena za plavbu je obrovská
Zdroj: Wikimedia/Chakie2

Největší výletní loď na světě v neděli vyplula z Miami na Floridě na svou první cestu. Kolos s názvem Icon of the Seas (Ikona moří) popluje během sedmi dní po ostrovech Karibiku.

Stavba lodi stála podle BBC dvě miliardy dolarů (45,5 miliardy korun). Loď na délku měří 365 metrů, má sedm bazénů a šest tobogánů, více než 40 restaurací, barů a salonků. Postavena byla ve městě Turku ve Finsku.

Cena plavby však není vůbec levná. Pohybuje se od 1756 dolarů (téměř 40 tisíc korun) do 2200 dolarů (50 tisíc korun) na osobu. Liší se však v závislosti na trase a termínu plavby. Celkově loď pojme až 7600 pasažérů.

Ekologové varují, že z lodi poháněné zkapalněným zemním plynem (LNG) unikne do ovzduší škodlivý metan. Ačkoliv LNG hoří čistěji než tradiční lodní paliva, jako je topný olej, existuje riziko, že plyn unikne a způsobí únik metanu do atmosféry.

„Je to krok špatným směrem. Odhadujeme, že při používání LNG jako lodního paliva vzniká o více než 120 procent více emisí skleníkových plynů než při použití lodního plynového oleje,“ řekl Bryan Comer, ředitel námořního programu Mezinárodní rady pro čistou dopravu (ICCT) agentuře Reuters.

Začátkem tohoto týdne ICCT vydala zprávu, ve které tvrdí, že emise metanu z lodí poháněných LNG jsou vyšší, než předpokládají současné předpisy.

Domů
Sdílet
Diskuse