Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Barbora Fábryová
29. ledna 2024 7:00
Čas čtení 0:28

Rusové údajně používají zakázané chemické granáty. Vojáky zabijí do pěti minut

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Rusko prý používá smrtící slzný plyn.

Ukrajinci tvrdí, že Rusko začalo na jejich území používat novou chemickou zbraň. Jedná se o speciálně upravené granáty, které prý dokážou zabít vojáky už do pěti minut. Moskva je používá navzdory tomu, že Kreml podepsal dohodu, která zakazuje používání chemických zbraní, píše deník Focus.

Podle kapitána Andreje Rudika jde konkrétně o granát RG-Vo, který Rusové používají od prosince 2023. Ten obsahuje zakázaný slzotvorný plyn chloracetofenon. List Focus uvádí, že jej Rusové vyrobili loni.

Ukrajina zaznamenala, že Rusko chemické zbraně použilo od začátku konfliktu až 620krát. „Rusko tedy v roce 2017 lhalo o plnění svých závazků vyplývajících z Úmluvy o chemických zbraních z roku 1993. Podle něho měla Moskva zničit samotnou chemickou zbraň i výrobní zařízení, kde byla vyrobena,“ řekl Rudik.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse