Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. ledna 2024 13:41
Čas čtení 1:15

Jako z románu pro dospělé. Učebnice češtiny zaskočila internet

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jako z románu pro dospělé. Učebnice češtiny zaskočila internet
Zdroj: TASR

Netradiční spojení slov v učebnici pro žáky třetích a čtvrtých tříd základních škol zaskočilo rodiče. Někteří jej považují za nevhodné.

„Právě mě lízá líná Líza z Liberce.“ Touto větou autorka začíná a není zdaleka jedinou, kterou lze považovat za kontroverzní. Klasické věty, jež se používaly v minulosti, tak nahradila novými, které nápadně připomínají sexuální podtext. Na zadní straně knihy navíc autorka uvádí, že klade důraz na to, aby děti pochopily význam jednotlivých vyjmenovaných slov.

Rodiče se k nezvyklému úkolu začali vyjadřovat na sociální síti X (dříve Twitter). Poukazují i na další věty z textu jako: „Rozplývám se Líze v puse a ona chtivě polyká.“ Na síti se rozvedla vášnivá debata o tom, co tato slova znamenají. Vysvětlení je přitom poměrně nevinné. Podle nakladatelství má jít o lízátko.

29. ledna 2024 8:59 Čas čtení 0:46 Nejnebezpečnější přechody v Česku. Pozor si musíš dávat zejména na těchto místech Nejnebezpečnější přechody v Česku. Pozor si musíš dávat zejména na těchto místech

„Knížka, jak její podtitul upřesňuje, obsahuje »vylomeniny s vyjmenovanými slovy«. Primárním záměrem bylo vytvořit texty s příběhem s vysokou frekvencí procvičovaného daného jevu a naučit děti pravopis zábavnou formou, díky níž si gramatiku zapamatují. Pokud jde o uvedené věty, jsou vytrženy z kontextu. Aby dítě poznalo, že se jedná právě o lízátko, je třeba použít slovesa lízat a polykat,“ uvedla mluvčí nakladatelství Albatros Jana Fikotová pro redakci Blesk. Podle ní jinak nezaznamenali připomínky z řad rodičů ani učitelů nebo psychologů.

K textu se pro Blesk vyjádřil i dětský psychoterapeut. Ten by prý takto zavádějící věty raději vynechal. „Z hlediska libozvučnosti to zní zajímavě, avšak ne pro školáky třetí a čtvrté třídy. Jsem konzervativní, volil bych pro ně srozumitelný obsah z dětského světa. Skutečně bych tam nedával skryté věty, přestože můžou být úsměvné a dvojsmysl v nich na rozdíl od dospělých malí žáčci vidět nemusejí. Měly by korespondovat s věkem, mít srozumitelnou linku bez jinotajů,“ uvedl Miloslav Čedík.

Ke kontroverzní učebnici se již vyjádřil například předseda pražského hnutí ANO Ondřej Prokop. „Přijde vám to normální? Jen bych chtěl říct, že premiér je učitel, stejně jako třeba ministr vnitra,“ uvedl na síti.

Domů
Sdílet
Diskuse