Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
29. ledna 2024 8:59
Čas čtení 0:46

Nejnebezpečnější přechody v Česku. Pozor si musíš dávat zejména na těchto místech

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejnebezpečnější přechody v Česku. Pozor si musíš dávat zejména na těchto místech
Zdroj: Unsplash / Jacek Dylag

Češi jsou při přecházení silnice často neopatrní a zbytečně riskují. Až ke čtvrtině nehod, kdy je chodec sražen vozidlem, dochází na přechodech.

Téměř 50 tisíc nehod za posledních 13 let. To jsou statistky uváděné ohledně nebezpečí na přechodech, vyplívající z údajů České asociace pojišťoven. Celkově tak již zemřelo přes 1 700 chodců.

28. ledna 2024 17:20 Čas čtení 0:51 Takto to vypadá na největší výletní lodi světa. Cena za plavbu je obrovská Takto to vypadá na největší výletní lodi světa. Cena za plavbu je obrovská

Lidé často zapomínají na základní pravidla. „Je potřeba zopakovat, že absolutní přednost chodců na přechodu je mýtus. Vypálit na přechod bez rozhlédnutí před přijíždějící auta je nesmysl,“ upozornil předseda expertní rady Platformy VIZE 0 Roman Budský pro CNN Prima NEWS. Řidič pak často nemá šanci stihnout zabrzdit. Dávat pozor by však měli i řidiči, platí jednoduchá zásada – když se vozidlo blíží k přechodu, je třeba zpomalit a věnovat zvýšenou pozornost.

Za nejnebezpečnější přechod označují experti ten na Karlově náměstí v Praze. „Je to tu jako v Maroku nebo v Itálii,“ okomentoval tamější situaci dopravní expert Pavel Greiner pro CNN Prima NEWS. V uplynulých dvou letech zde bylo zraněno šest osob. „Chodci tady zbytečně spěchají, tramvaje jezdí každých pět minut. Nerozhlédnou se, když vstupují do vozovky, často běží,“ dodal k situaci v centru Prahy Greiner.

Dle expertů mohou ke zvýšení bezpečnosti pomoci různé prvky jako označení přechodu červenou barvou, vyšší značky nebo světelný semafor. Chodcům pak mohou při snížené viditelnosti zajistit bezpečí reflexní prvky.

Domů
Sdílet
Diskuse