Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
1. února 2024 11:15
Čas čtení 1:10

Nová zelená úsporám: Lidé mohou využít vyšší příspěvek na fotovoltaiku, má ale jednu podmínku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová zelená úsporám: Lidé mohou využít vyšší příspěvek na fotovoltaiku, má ale jednu podmínku
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití

V rámci programu Nová zelená úsporám navýší Ministerstvo životního prostředí finanční podporu domácností o deset miliard a podpoří tak dalších 50 tisíc domácností. Podpora se ale netýká veškerých výzev.

Peníze na renovace poskytne Modernizační fond a podpoří tak především využití fotovoltaiky na rodinných domech. Nové změny se nebudou týkat programů Oprav dům po babičce, NZÚ Light ani těch na podporu bytových domů. Více peněz v rámci Nové zelené úsporám mohou dostat lidé, kteří si komplexně zateplí rodinný dům.

31. ledna 2024 15:30 Čas čtení 0:40 Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku

K navýšení by mělo dojít 15. února, z toho důvodu nebude možné několik hodin podávat nové přihlášky. Zastavení systému proběhne od středy 14. února od 17 hodin do čtvrtka 15. února do 10 hodin.

Nová podpora tak přinese:

  • Dotace až 200 tisíc korun za instalaci fotovoltaiky v kombinaci se zateplením se započtením bonusů ve výši 40 tisíc korun.
  • Dotace až 160 tisíc korun za instalaci fotovoltaiky bez zateplení.

Změny v jednotkové výši dotace na fotovoltaiku:

  • Základní podpora 35 tisíc korun nebo 60 tisíc korun s využitím tepelného čerpadla.
  • Za 1 kWp instalovaného výkonu 8 tisíc korun.
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému 8 tisíc korun.
  • Dotace až 125 tisíc korun na tepelné čerpadlo s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku.
  • Omezení maximálního rezervovaného výkonu pro připojení do sítě na 50 procent maximálního výkonu FVE.
  • Nově bonus za FVE, která zajistí ohřev vody, ve výši 10 tisíc korun.

„Míra podpory zůstává zachována na 50 procent způsobilých výdajů, limity dotace byly upraveny podle aktuální situace na trhu. Na vyšší podporu dosáhnou žadatelé, kteří spojí instalaci fotovoltaické elektrárny s realizací zateplení, za tuto kombinaci dostanou na bonusech navíc 40 tisíc korun,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

31. ledna 2024 11:00 Čas čtení 4:31 Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam

Změna v programu je způsobena hlavně vývojem cen používaných materiálů a technologií. Ministerstvo chce, aby na možnost renovace rodinných domů dosáhlo co nejvíce domácností. Důraz klade na maximální využití vyrobené energie pro vlastní spotřebu, na místo jejího odvádění do distribuční soustavy. Kompletní informace závazné k novému příspěvku jsou dostupné zde.

Domů
Sdílet
Diskuse