Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR Ondřej Mrázek
9. února 2024 9:15
Čas čtení 2:38

Putin šířil svoji propagandu v prvním rozhovoru s americkým novinářem od začátku války. Polsko napadnout nechce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Mnozí ostatní novináři ostře kritizují Tuckera Carlsona za jeho interview s Putinem. Nebyl to profesionální rozhovor, píšou.

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem prohlásil, že porazit Rusko na Ukrajině je „nemožné“ a že NATO musí akceptovat územní zisky Ruska na Ukrajině. Jedná se o první rozhovor s americkým novinářem od doby, kdy ruská armáda před téměř dvěma lety rozpoutala na Ukrajině válku. Rozhovor lze najít na stránkách tuckercarlson.com.

putin
Zdroj: tuckercarlson.com

Od začátku je přitom jasné, že moderátor neklade Putinovi kritické otázky. Carlson je bývalý zaměstnanec televize Fox News, jenž roky chválí Putina a jeho politiku. Je také velkým podporovatelem Donalda Trumpa.

Ostatní země prý nenapadne

Rozhovor začal Putinovými dlouhými úvahami o vztazích Ruska s Ukrajinou, Polskem a dalšími zeměmi a představil také své – již dobře známé – názory na ruskou historii, v nichž svou zemi vykreslil jako oběť západního spiknutí. Česká novinářka žijící v USA Jana Ciglerová například na Twitteru uvedla, že Carlson ve 31. minutě stále nebyl schopen Putina přerušit a položit mu druhý dotaz.

Putin v rozhovoru potvrdil, že Rusko bude bojovat za své zájmy, ale nemá zájem na rozšíření války na další evropské země, jako je Polsko a Lotyšsko. „Proč bychom to dělali? Jednoduše nemáme zájem,“ prohlásil Putin.

Na otázku, zda si dokáže představit scénář, kdy by vyslal ruské vojáky do Polska, člena NATO, Putin odpověděl: „Pouze v jednom případě: pokud Polsko zaútočí na Rusko.“

8. února 2024 16:17 Čas čtení 0:42 Putin povolil ženám vdát se za vojáky, kteří zemřeli ve válce. Důvodem jsou peníze Putin povolil ženám vdát se za vojáky, kteří zemřeli ve válce. Důvodem jsou peníze

Putin v rozhovoru dále obhajoval své rozhodnutí napadnout Ukrajinu v únoru 2022. Připomněl také, že se hovoří o způsobení strategické porážky Rusku na bojišti. Prohlásil však, že to podle jeho názoru „ze samotné definice není možné“.

Putin se domnívá, že Západ si nyní uvědomuje, že Rusko nebude poraženo – navzdory pomoci USA, Evropy a NATO Ukrajině.

Putin poslal USA jasný vzkaz

Americkému Kongresu, kde se republikáni ovládaní bývalým prezidentem Donaldem Trumpem stále více zdráhají podpořit Ukrajinu zbraněmi a další vojenskou pomocí, Putin vzkázal, že pokud chtějí zastavit boje, musí přestat dodávat zbraně na Ukrajinu. Tedy přesnou frázi, kterou Moskva skrze svoji propagandu podsouvá už od začátku války.

V odpovědi na otázku o možné změně ve vedení USA po prezidentských volbách, v nichž se očekává, že se proti Trumpovi postaví demokrat Joe Biden, Putin naznačil, že neočekává velké změny.

8. února 2024 14:15 Čas čtení 0:50 Není možné, aby měli všichni lidé stejná práva, řekl podle ČT Blažek. Dezinterpretace, reagoval ministr Není možné, aby měli všichni lidé stejná práva, řekl podle ČT Blažek. Dezinterpretace, reagoval ministr

Kreml uvedl, že Putin souhlasil s rozhovorem s Carlsonem, protože přístup bývalého moderátora Fox News se liší od „jednostranného“ informování o konfliktu na Ukrajině ze strany mnoha západních zpravodajských stanic.

Sám Carlson opakovaně prohlásil, že většina západních médií o válce na Ukrajině informuje ve prospěch Kyjeva. Tvrdil, že od začátku konfliktu na Ukrajině před téměř dvěma lety se ani jeden „západní novinář“ neobtěžoval udělat rozhovor s ruským prezidentem. 

To nicméně různá média a mnozí novináři okamžitě odmítli s tím, že se o rozhovor s ruským prezidentem snaží dlouhodobě. A popřel to koneckonců i Kreml. Putin údajně obdržel řadu žádostí o rozhovory, které však byly odmítnuty, protože „západní média jsou příliš jednostranná“.

Rusko vězní dva americké novináře

Další důvod, proč nelze Carlsonův rozhovor s Putinem považovat za objektivní, je fakt, že Rusko americké novináře běžně spíše zatýká a vězní, než aby jim poskytovalo svobodný přístup k informacím.

Postup Kremlu vůči Carlsonovi je například v ostrém kontrastu se situací dvou novinářů amerických médií, kteří jsou v Rusku drženi ve vazbě za své reportáže a výroky o válce na Ukrajině. Jedná se o reportéra Wall Street Journal (WSJ) Evana Gerškoviče a Alsu Kurmaševovou z Rádia Svobodná Evropa.

7. února 2024 16:00 Čas čtení 0:34 Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností. I nadále je veden jako agent StB Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností. I nadále je veden jako agent StB

Pokud jde o Gerškoviče, Putin v rozhovoru s Carlsonem připustil možnost dohody o přiznání viny. „Určité podmínky se projednávají prostřednictvím zpravodajských kanálů,“ upřesnil Putin a zopakoval, že reportér Gerškovič je špion. Redakce WSJ i americká vláda toto obvinění důrazně odmítají.

Po invazi na Ukrajinu zavedl Putin tvrdý zásah proti ruským médiím, která kritizovala politiku Kremlu a vypuknutí války na Ukrajině. Mnoho novinářů v Rusku tím bylo umlčeno, další odešli do exilu. 

Domů
Sdílet
Diskuse