Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. února 2024 14:38
Čas čtení 1:00

V Česku řádí černý kašel. Nejčastěji nemocní jsou teenageři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku řádí černý kašel. Nejčastěji nemocní jsou teenageři
Zdroj: Unsplash / Brittany Colette

V Česku rychle přibývá počet případů nákazy černým kašlem. Nejohroženější skupinou jsou děti ve věku od 12 do 18 let.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) upozorňuje, že pertuse neboli český kašel se týká všech věkových skupin od kojenců po seniory. Nejvíce případů nákazy je aktuálně hlášeno ve věkové skupině od 12 do 18 let. U dětí do jednoho roku se letos objevilo již 16 případů. Od začátku roku bylo v Česku nahlášeno celkem 698 nakažených, což je mnohonásobně více než v předchozích letech, kdy se v zemi objevilo pouhých několik desítek případů. 

Podle serveru Novinky.cz souvisí nízký počet případů z posledních let s covidovými opatřeními, která šíření respiračních onemocnění zklidnila. Nejvíce případů onemocnění bylo v posledních deseti letech hlášeno v roce 2014, kdy se černý kašel objevil u 2521 lidí. 

10. ledna 2024 7:21 Čas čtení 1:30 Černý kašel, svrab, spála. V Česku prudce vzrostl počet infekčních onemocnění, čísla mohou dále stoupat Černý kašel, svrab, spála. V Česku prudce vzrostl počet infekčních onemocnění, čísla mohou dále stoupat

Nejlepší ochranou před těžkým průběhem nákazy je očkování. To je pro děti do 15 let povinné, u dospělých se doporučuje jednou za 10 až 15 let podstoupit přeočkování kombinací vakcín proti tetanu, černému kašli a záškrtu. Právě nízká proočkovanost je jedním z důvodů, proč se nákaza v Česku začala tak masivně šířit. 

Příznaky: suchý kašel, rýma i zánět spojivek

Projevy černého kašle jsou velmi podobné ostatním infekcím horních dýchacích cest. Během onemocnění se může objevit rýma, slzení, kýchání či bolest v krku. Jedním z příznaků je také zánět spojivek. „Dominantní je postupný rozvoj opakovaných záchvatů obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta,“ uvedla pro Novinky.cz epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová. 

Domů
Sdílet
Diskuse