Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
15. února 2024 17:23
Čas čtení 0:45

Donald Trump neunikne trestnímu stíhání. Prezidentskou kampaň mu naruší soud

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Donald Trump neunikne trestnímu stíhání. Prezidentskou kampaň mu naruší soud
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Juan Merchan dnes na Manhattanu neuznal Trumpův návrh na zamítnutí žaloby. Proces má začít v březnu.

Donald Trump čelí celkem 34 dílčím obviněním z trestných činů v této kauze. Údajně totiž během prezidentských voleb v roce 2016 falšoval obchodní záznamy, aby zamaskoval platby za umlčení pornoherečky Stormy Daniels. Úřad manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga vznesl obvinění již téměř před rokem.

15. února 2024 9:30 Čas čtení 0:44 21 zraněných a jeden mrtvý. Oslavy Super Bowlu narušila masová střelba 21 zraněných a jeden mrtvý. Oslavy Super Bowlu narušila masová střelba

Bývalý prezident USA se proti tomuto rozhodnutí brání tím, že mu zkomplikují kandidaturu. V březnu se totiž ve Spojených státech konají primární volby. Soudce naopak argumentuje tím, že většina z nich proběhne ještě před konáním procesu, ten se totiž má uskutečnit až 25. března.

Tento případ byl zároveň prvním z momentálně čtyř trestních řízení, kterým Trump čelí. Ten se k žádnému z nich zatím nedoznal a považuje je za politické spiknutí, které má zkomplikovat jeho šance v nadcházejících volbách.

Zatímco se Trump osobně účastní soudu v New Yorku, týká se ho ještě další řízení ve státě Georgia. Zde čelí obvinění ze spiknutí, aby zvrátil svou prohru ve volbách v roce 2020 s Joem Bidenem. Dnes se však soud nesoustředí přímo na Trumpa, ale na prokurátorku Fani Willis. Ta měla mít milostný poměr s právníkem, kterého na případ najala. Uvažuje se tak o jejím odstranění z případu.

Domů
Sdílet
Diskuse