Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. února 2024 15:20
Čas čtení 0:58

Na britské univerzitě vznikl spolek proti potratům, tvoří ho tři muži. Studentky se bojí o své bezpečí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na britské univerzitě vznikl spolek proti potratům, tvoří ho tři muži. Studentky se bojí o své bezpečí
Zdroj: Pexels/Keira Burton/volně k užití

Mezi studentkami univerzity v britském Manchesteru panuje strach z nového studentského spolku, jehož členové vystupují proti potratům.

Více než 15 tisíc studentek a studentů univerzity již podepsalo petici, která se vůči aktivitám spolku vymezuje. Jak informuje server The Independent, spolek vznikl na základě zákona o svobodě projevu a ve svém programu se kromě potratů věnuje také asistovaným sebevraždám či úmrtím v důsledku chudoby. Spolek tvoří tři mužští studenti, podle nichž je cílem skupiny „vytvořit na univerzitě kulturu pro život“.

12. července 2023 14:31 Čas čtení 0:30 Další americký stát schválil zákon proti interrupcím. Ženy nebudou mít přístup k zákroku od šestého týdne těhotenství Další americký stát schválil zákon proti interrupcím. Ženy nebudou mít přístup k zákroku od šestého týdne těhotenství

Nová skupina podle tamních studentek stigmatizuje ženy a některé z nich se kvůli její existenci necítí bezpečně. „Spolek ve mně vyvolal pocit slabosti a méněcennosti oproti mým mužským protějškům. Dostávala jsem nekonečné množství zpráv od dívek, které se bály o svou bezpečnost,“ uvedla pro The Independent studentka druhého ročníku lingvistiky Heather Bowling s tím, že ona sama respektuje různé politické názory, ale odmítá diskuzi o tělesné autonomii žen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SCREENSHOT (@screenshothq)

Další studentka, která v loňském roce během studia podstoupila potrat, řekla, že by se „zbláznila“, kdyby spolek existoval v době zákroku. „Stále jsem si říkala: Jsem vrah nebo zlo, jak lidé říkají?“ uvedla. 

15. prosince 2023 14:17 Čas čtení 1:17 Zákaz sociálních sítí lidem pod 16 let? Jedna evropská země to zvažuje Zákaz sociálních sítí lidem pod 16 let? Jedna evropská země to zvažuje

Spolek nelze omezit 

Univerzitní studentská unie uvedla, že omezení spolku by bylo nezákonné. Ve svém prohlášení zároveň uvedla, že pokud by se spolek dopustil nenávistných projevů či obtěžování, okamžitě zasáhne. 

„Z právního hlediska není možné zabránit spolku v členství pro jeho právní názory, které jsou v rozporu s názory ostatních studentů. To znamená, že navzdory obavám o bezpečnost studentů nemůže studentská unie zabránit spolku v založení kvůli jeho přesvědčení,“ stojí v prohlášení. 

Domů
Sdílet
Diskuse