Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
12. července 2023 14:31
Čas čtení 0:30

Další americký stát schválil zákon proti interrupcím. Ženy nebudou mít přístup k zákroku od šestého týdne těhotenství

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další americký stát schválil zákon proti interrupcím. Ženy nebudou mít přístup k zákroku od šestého týdne těhotenství
Zdroj: Getty Images/Anna Moneymaker

Zákonodárci v americkém státě Iowa schválili zákon, podle kterého nebudou mít ženy přístup k interrupcím přibližně po šestém týdnu těhotenství. Pro byli především republikáni, kteří mají převahu v obou komorách.

V současnosti je v Iowě možné absolvovat interrupci až do 20. týdne těhotenství. Nový zákon ženám neumožní zákrok poté, co bude zaznamenána činnost srdce, tedy asi po šesti týdnech těhotenství. 

12. července 2023 12:54 Čas čtení 0:39 Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou? Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou?

Zákon vejde v platnost v pátek, kdy ho podepíše guvernérka Kim Reynolds. Za zákon hlasovalo 56 kongresmanů, 34 bylo proti. Senátoři ho následně schválili poměrem 32 ku 17. Debata k tématu trvala více než 14 hodin a na demonstraci před budovou se sešly desítky zastánců interrupcí. 

18. dubna 2023 6:00 Čas čtení 16:48 Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“ Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“

„Hlasy obyvatel Iowy a jejich demokraticky zvolených zástupců již nelze nadále ignorovat a spravedlnost pro nenarozené by se neměla odkládat,“uvedla podle britského Guardianu Reynolds. 

Nejvyšší soud Spojených států loni v červnu zrušil nařízení, které zakotvovalo právo ženy na interrupci. Od té doby interrupční zákrok téměř úplně zakázalo 14 států. 

Domů
Sdílet
Diskuse