Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. února 2024 10:52
Čas čtení 0:41

Polský arcibiskup prý kryl sexuální zneužívání nezletilých dětí. Papeži podal rezignaci a odchází do důchodu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polský arcibiskup prý kryl sexuální zneužívání nezletilých dětí. Papeži podal rezignaci a odchází do důchodu
Zdroj: TASR/AP

Stáhne se do důchodu, uvedl apoštolský nuncius.

Papež František přijal rezignaci polského arcibiskupa Andrzeje Dziegy obviněného z krytí sexuálního zneužívání nezletilých osob kněžími, oznámil v sobotu Vatikán.

Dziega, 71letý štětínský arcibiskup, „se stáhne do důchodu“, uvedl v oznámení apoštolský nuncius, tedy diplomatický vyslanec zastupující Svatý stolec v Polsku. Polská média již dlouhodobě informovala o obviněních z lhostejnosti a krytí pedofilů v katolické církvi.

Webová stránka deníku Gazeta Wyborcza napsala, že výsledky dvou interních církevních soudních procesů už byly poslány do Říma. Je to nová fáze v případech pedofilie, které otřásly Polskem.

František boj proti sexuálnímu násilí v církvi postavil do popředí svého působení v papežském úřadě. Po množství dalekosáhlých skandálů trvá na přístupu „nulové tolerance“ vůči sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími.

Duchovní a zaměstnanci církve musí nahlašovat případy zneužívání, ale když se cokoli prozradí při zpovědi, je to stále pokládáno za soukromé. Aktivisté za práva obětí žádají větší spravedlnost.

Domů
Sdílet
Diskuse