Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
9. března 2024 16:40
Čas čtení 0:35

Katastrofický scénář? Dřív nebo později vyhyne až polovina rostlin, předpověděla AI

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Katastrofický scénář? Dřív nebo později vyhyne až polovina rostlin, předpověděla AI
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Vědci z britské Královské botanické zahrady v Kew předpověděli pomocí umělé inteligence riziko vyhynutí všech známých druhů kvetoucích rostlin. Jak to dopadlo?

V současné době seznamy ohrožených druhů poskytují informace k aktuální situaci vyhynutí rostlin. Vědcům z Kew se to zdálo nedostačující, a tak pomocí nashromážděných údajů o 53 tisících rostlinných druzích vytvořili model, který dokáže odhadnout pravděpodobný vývoj 275 tisíců druhů. S předpovědí jim pomohla umělá inteligence.

7. března 2024 14:00 Čas čtení 12:27 S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“ S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“

Studie došla k závěru, že v kratším či delším časovém horizontu hrozí vyhynutí až 45 procentům všech kvetoucích rostlin. „Doufáme, že tyto předpovědi budou moci lidé použít pro svou vlastní místní biodiverzitu a zjistit, jestli mají ve svém domě, zahradě nebo místním parku ohrožený druh, který je třeba chránit,“ cituje ČT24 vědce.

Rostliny jsou důležitou a nedílnou součástí světového ekosystému, takže je třeba se o ně starat. „Naše výsledky mohou využít ale i vědci k určení priorit ve výzkumu i ochraně rostlin, které jsme označili za pravděpodobně ohrožené, ale které ještě nebyly oficiálně zařazeny do Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody,“ dodává vědecký tým.

Domů
Sdílet
Diskuse