Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
10. března 2024 v 13:00
Čas čtení 0:29

Na celém světě rekordně roste cena této komodity. Přesto ji lidé kupují v obrovském množství

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Vysoká cena kakaa je způsobena především špatným počasím v západní Africe.

Přestože ceny kakaa stále rostou, analytici nepředpokládají snížení poptávky po čokoládě. Podle nich se nesníží především kvůli nutkavým nákupům zákazníků.

To se může změnit až v druhé polovině roku. Již nyní američtí výrobci čokolády varují, že jejich příjmy se kvůli neustále rostoucím cenám kakaa sníží.

Cena kakaa ze západní Afriky se v posledních měsících zvýšila na zhruba 150 tisíc korun za metrickou tunu a stále roste. Růst ceny je způsoben především deštivým počasím, ale také problémy s chorobami rostlin.

Příští sklizeň může být letos ovlivněna suchem a silnými větry. Sucho související s klimatickým jevem El Niño ve velké části jihovýchodní Asie, v Indii, Austrálii a některých částech Afriky v posledních měsících zvýšilo ceny mnoha zemědělských komodit, jako je kakao, cukr a káva.

čokoláda
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse