Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
15. března 2024 6:19
Čas čtení 0:40

Dílek lega stál původně pár set korun, nakonec byl vydražen za takřka půl milionu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dílek lega stál původně pár set korun, nakonec byl vydražen za takřka půl milionu
Zdroj: Wikimedia/Alan Chia/volně k užití

Charitativní obchod Goodwill získal dílek lega, který poté na internetu nabídl k prodeji za pár dolarů. Netušil však, jakou má doopravdy hodnotu.

Konkrétněji se jedná o masku Kanohi Hau vyrobenou ze 14karátového zlata z řady Lego Bionicle. Téměř ihned po zveřejnění se obchodu začali ozývat zájemci a nabízeli několikanásobně vyšší částky. Ukázalo se totiž, že se jedná o vzácný sběratelský kousek, kterých firma v roce 2001 vyrobila jen 30.

14. března 2024 13:12 Čas čtení 0:31 Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže Čeští středoškoláci vymysleli, jak na dálku opravit satelity. Postoupili do finále soutěže

„Do oběhu jich šlo 25 a pět jich zůstalo pro lidi, kteří v LEGO skutečně pracovali,“ řekl v rozhovoru pro CBS News Chad Smith, vedoucí pracovník společnosti Goodwill v severní části Pensylvánie. „Po 23 letech se jedna z nich znovu objeví a je opravdu jedinečná.“

Firma Goodwill se vzhledem ke vzácnosti dílku rozhodla uspořádat aukci. Zde se nakonec prodal za neuvěřitelných 18 101 dolarů (v přepočtu přes 420 tisíc korun). Maska se tak stala nejdráž prodaným dílkem lega v historii. V minulosti tento rekord držela jiná kostička, také ze 14karátového zlata. Ta se v roce 2020 vydražila za 15 tisíc dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse