Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. března 2024 7:30
Čas čtení 1:59

Srovnali jsme ceny potravin a průměrnou mzdu kdysi a dnes

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Srovnali jsme ceny potravin a průměrnou mzdu kdysi a dnes
Zdroj: Freepik / Freepik / volně k užití

Růst cen v posledních letech zasáhl většinu z nás. Je tak jen těžko uvěřitelné, že v minulosti byly ceny v porovnání s průměrnou výplatou ještě vyšší.

Český statistický úřad (ČSÚ) na svých stránkách zveřejňuje, kolik kusů jednotlivých výrobků bylo možné za průměrnou výplatu pořídit v jednotlivých letech. Ukazuje se tak, že zatím nejvyšší ceny v historii Česka (případně Československa) obchody nabízely na přelomu devadesátých let.

21. března 2024 12:26 Čas čtení 1:07 Mučírna, tužky v zadku a děti na antidepresivech. Ředitelka základní školy na Plzeňsku ignorovala šokující případy šikany Mučírna, tužky v zadku a děti na antidepresivech. Ředitelka základní školy na Plzeňsku ignorovala šokující případy šikany

Zde přinášíme srovnání toho, kolik jsme si toho za průměrný plat mohli pořídit před revolucí, na přelomu století a před dvěma lety.

Chléb konzumní

Jednou ze základních komodit každé domácnosti je chléb. Pokud budeme za jednotku považovat kilogram chleba konzumního kmínového, tak těsně před revolucí si mohl průměrný obyvatel koupit asi 703 kusů ročně. Na přelomu milénia si lidé polepšili a za výplatu bylo možné ročně pořídit 935 kilogramů chleba. V roce 2022 jsme se poté měli ještě lépe, za roční výdělek bylo možné koupit až 1022 kusů.

V letech 1985–1987 je uváděna cena chleba konzumního, v letech 1988–1990 cena chleba výběrového baleného, nyní nebalený/balený, nekrájený/krájený, běžný druh, různá hmotnost.

Vejce slepičí

Další ze základních potravin jsou vejce. V roce 1988 bylo možné za průměrnou výplatu koupit asi 257 desetikusových balení ročně. V roce 2000 stouplo toto množství téměř dvojnásobně na zhruba 480 balení. Před dvěma lety to bylo 1113 plat po deseti kusech. Zajímavý je skokový rozdíl mezi lety 2021 a 2022, toto číslo totiž kleslo o více než 350. Za pouhý rok jsme si tak mohli koupit o více než 3500 vajec méně.

vajíčka, vejce
Zdroj: Pexels/na voľné použitie

Cukr krystal

Cukr je jednou z potravin, které již v dnešní době nepovažujeme za nijak drahé. Jeho cena však za posledních několik desítek let výrazně klesla. Kilových balení cukru pořídil běžný člověk na konci 80. let asi 386 ročně. O zhruba 20 let později si jich mohl koupit téměř 630. Před dvěma lety pak takových kilových balení bylo možné pořídit 1960 a rok předtím dokonce 2880.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse