Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Srovnali jsme ceny potravin a průměrnou mzdu kdysi a dnes

Pivo lahvové

Samozřejmě je důležité sledovat i ceny nejoblíbenějšího nápoje u nás. Za kus budeme považovat půllitrovou lahev, v takovém případě si průměrný Čech před revolucí mohl ročně dopřát 1268 piv. Začátkem nového tisíciletí to pak bylo asi 1730 kusů. I zde můžeme pozorovat pozitivní vývoj cen v závislosti na platech. V roce 2022 bylo možné ročně pořídit v průměru přes 3500 lahvových piv.

Mléčná čokoláda

Srovnání zakončuje mléčná čokoláda. Opět jde o potravinu, u které došlo během posledních desítek let k výraznému zvýšení dostupnosti. Za rok 1988 si průměrný člověk mohl pořídit jen 238 tabulek čokolády (o hmotnosti 100 gramů). Na přelomu milénia poté tento počet vzrostl více než dvojnásobně na 751 tabulek. V dnešní době je již možné čokoládu sehnat i za pár korun, v roce 2022 bylo možné za roční výplatu koupit 1723 kusů.

čokoláda
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Důležité je také dodat, jak v průběhu let rostly mzdy. V roce 1988 si průměrný Čech měsíčně vydělal asi 3095 korun. S příchodem nového století si lidé vydělali v průměru 13 219 korun. Před dvěma lety se poté hodnota průměrné mzdy v Česku vyšplhala na 40 353 korun měsíčně.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Na webu ČSÚ si můžeš vyzkoušet porovnání cen v jednotlivých letech nejen u potravin, ale třeba u oblečení, elektroniky, paliva, služeb nebo řemeslných prací. 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse