Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. března 2024 10:20
Čas čtení 1:07

Putin chce podle Zelenského z teroristického útoku u Moskvy obvinit Ukrajinu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Při útoku na koncertní sál Crocus City Hall v pátek večer zahynulo nejméně 133 lidí. K útoku se přihlásily milice džihádistické organizace Islámský stát (IS).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu kategoricky odmítl snahu ruského prezidenta Vladimira Putina obvinit Kyjev z pátečního teroristického útoku u Moskvy.


„Poté, co se včera stalo v Moskvě, se Putin a další parchanti samozřejmě snaží svalit vinu na někoho jiného,“ řekl Zelenskyj ve svém každodenním videorozhovoru. Moskva podle něj používá stále stejné metody a „vždy obviňuje jiné“.

Mlčel celý den

Po útoku na koncertní sál u Moskvy „tento absolutní nýmand Putin“ celý den mlčel – místo aby se postaral o své ruské občany, řekl Zelenskyj.


Místo toho Putin přemýšlel o tom, „jak by to mohl přenést na Ukrajinu“, dodal Zelenskyj. Jeho komentář přišel poté, co Putin řekl, že útok zanechal „ukrajinskou stopu“, ačkoli šéf Kremlu neuvedl další podrobnosti.


Při útoku na koncertní sál Crocus City Hall v pátek večer zahynulo nejméně 133 lidí. K útoku se přihlásily milice džihádistické organizace Islámský stát (IS). Zelenskyj obvinil Rusko, že samo šíří teror, a řekl, že Rusové přijíždějí na Ukrajinu vypalovat města „a snaží se z toho obvinit Ukrajinu“.


Mučili a znásilňovali lidi – a obviňovali oběti, řekl Zelenskyj. „Přivedli sem, na ukrajinskou půdu, statisíce svých vlastních teroristů, aby bojovali proti nám, a je jim jedno, co se děje v jejich zemi,“ zdůraznil.


Putin v sobotním televizním projevu uvedl, že čtyři ozbrojenci zadržení v souvislosti se smrtícím útokem „cestovali směrem na Ukrajinu, kde pro ně byly podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveny podmínky pro překročení státní hranice“.


Kyjev tvrzení ruského vůdce, které přišlo více než dva roky po invazi Moskvy na Ukrajinu, odmítl.


Páteční události u Moskvy představují nejsmrtonosnější útok v Rusku za posledních téměř dvacet let a nejtragičtější útok v Evropě, k němuž se přihlásil IS. Putin se ve svém projevu o odpovědnosti této skupiny nezmínil.

Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse