Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
26. března 2024 11:24
Čas čtení 0:40

Francie kvůli útoku v Moskvě vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francie kvůli útoku v Moskvě vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti
Zdroj: Unsplash / Rodrigo Kugnharski

Francouzská vláda vyhlásila nejvyšší stupeň bezpečnostní pohotovosti v zemi. Stalo se tak kvůli pátečnímu útoku na koncertní sál u Moskvy, při kterém zemřelo nejméně 137 lidí.

V neděli večer to oznámil premiér Gabriel Attal na síti X (dříve Twitter). Učinila tak dle něj také kvůli dalším hrozbám, kterým je Francie vystavena.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v neděli večer svolal Radu pro národní obranu a bezpečnost, jak napsal list Die Welt.

26. března 2024 9:04 Čas čtení 0:27 VIDEO: V Baltimoru se zřítil čtyřproudový most. Počet obětí zatím není znám (Aktualizováno) VIDEO: V Baltimoru se zřítil čtyřproudový most. Počet obětí zatím není znám (Aktualizováno)

Macron v pondělí prohlásil, že odnož Islámského státu, která se k masakru u Moskvy hlásí, se v poslední době pokusila spáchat několik útoků i ve Francii.

Nejvyšší stupeň pohotovosti se ve Francii vyhlašuje, pokud se předpokládá, že hrozí útok. Platí také vždy, když dojde k velkému teroristickému útoku ve Francii i jinde.

Orgány jsou nyní oprávněny rozsáhle zasahovat do veřejného života ve Francii. Mohou uzavřít silnice nebo zastavit veřejnou dopravu. Nejvyšší stupeň pohotovosti byl zaveden v roce 2016 po teroristických útocích v Paříži.

Útok v Moskvě důrazně odsoudila také německá vláda. „Odnož Islámského státu v Chorásánu v současné době představuje největší islamistickou hrozbu v Německu,“ uvedla spolková ministryně vnitra Nancy Faeser. Bezpečnostní orgány podle jejích slov již v období Vánoc a silvestra přijaly výrazně zvýšená ochranná opatření.  

Domů
Sdílet
Diskuse