Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
28. března 2024 18:15
Čas čtení 0:59

Hladovění v Gaze by podle komisaře OSN pro lidská práva mohlo být považováno za válečný zločin

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hladovění v Gaze by podle komisaře OSN pro lidská práva mohlo být považováno za válečný zločin
Zdroj: TASR/AP

Komisař Organizace spojených národů (OSN) pro lidská práva Volker Türk uvedl, že pokud se prokáže, že Izrael používá hlad jako zbraň v Gaze úmyslně, jednalo by se o válečný zločin.

Komisař původem z Rakouska to uvedl v rozhovoru pro BBC. Jeho ostrý výrok je jedním z mnoha způsobů, jak OSN zvyšuje tlak na Izrael, aby při své vojenské operaci bral větší ohledy na civilní obyvatelstvo. Organizace dále tlačí na Izrael, aby umožnil dostatečné dodávky humanitární pomoci lidem, kteří v Gaze hladoví.

27. března 2024 13:20 Čas čtení 1:17 Brutální vražda na Svitavsku: Dvojice mladíka umučila, jeho ostatky pak uvařila Brutální vražda na Svitavsku: Dvojice mladíka umučila, jeho ostatky pak uvařila

Vysocí představitelé Izraele s komisařovými výroky ostře nesouhlasí. Například ministr ekonomiky a průmyslu Nir Barkat označil Türkova slova za „naprostý nesmysl“ a „nezodpovědný výrok“. Společně se svými kolegy z vládního kabinetu trvá na tom, že Izrael předává do Gazy veškerou humanitární pomoc, kterou mu nabízí Spojené státy a zbytek světa.

Izrael začal svoji invazi do Gazy s cílem zničit palestinskou teroristickou organizaci Hamás po událostech 7. října loňského roku. V tento den zaútočili teroristé z Hamásu na osady na jihu Izraele. Na 1400 Izraelců zde teroristé zabili a přes dvě stovky rukojmích odvedli do Pásma Gazy. Jednalo se o největší útok na židovský národ od holocaustu. 

Od začátku této odvetné operace ze strany Izraele zemřelo v Pásmu Gazy podle údajů ministerstva, které kontroluje Hamás, již přes 30 tisíc palestinských civilistů. Civilisté, kteří zůstávají naživu, v Gaze přežívají za drastických podmínek. Nejvíce je sužuje právě hlad.

Kvůli těmto podmínkám v Gaze se zvyšuje mezinárodní tlak na Izrael, aby přerušil svoji invazi v Pásmu a vyhlásil alespoň dočasné příměří. Válka v Pásmu Gazy trvá již téměř půl roku.

Domů
Sdílet
Diskuse