Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
30. března 2024 7:18
Čas čtení 0:41

Rusko chce vyrábět vlastní herní konzole. Usiluje o ještě menší závislost na Západě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko chce vyrábět vlastní herní konzole. Usiluje o ještě menší závislost na Západě
Zdroj: Freepik / volně k použití

Ruský prezident Vladimir Putin svým ministrům údajně nařídil, aby připravili produkci vlastního hardwaru pro hraní počítačových her. Ten běžný, jako je PlayStation, Nintendo nebo Xbox, totiž kvůli invazi na Ukrajinu výrobci stáhli z ruského trhu.

Válkou na Ukrajině utrpěla velká část ruské ekonomiky, některé západní korporace se totiž rozhodly přestat nabízet své produkty v Rusku, dokud Putin nezastaví svou agresi. Výjimkou není ani trh s videohrami. Své aktivity zde ukončily například společnosti jako Wargaming, Sony Interactive Entertainment, Microsoft a Nintendo.

29. března 2024 14:44 Čas čtení 0:31 Česko zakryje saharský prach. Kdy ho bude možné na obloze spatřit? Česko zakryje saharský prach. Kdy ho bude možné na obloze spatřit?

Rusko se proto rozhodlo podpořit tamní videoherní trh. Vláda by tak do 15. června měla mít za úkol prozkoumat, zda je Rusko schopné vyvinout vlastní herní konzoli. Informoval o tom ruský web RBC, odvolává se na dokument zveřejněný na oficiálním webu prezidenta.

Většina konzolí jde však v Rusku podle rusisty Jiřího Justa stále sehnat, a to i za poměrně příznivé ceny. „Konzole, jako všechna elektronika a další ‚zakázané‘ zboží, se dováží z Číny, Turecka, Spojených arabských emirátů a částečně i z bývalých sovětských republik. Je to výnosný byznys,“ uvedl pro web CNN Prima NEWS. Problémem může být spíše nákup videoher, ale tento zákaz lze také jednoduše obejít, například využitím VPN sítě. Uživatelé tak mohou jednoduše změnit svou polohu a tvářit se, že hry kupují z úplně jiné části světa.

Domů
Sdílet
Diskuse