Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Daniel Mikolášik
14. dubna 2024 8:47
Čas čtení 1:31

Írán při útoku na Izrael vypálil přes 300 dronů a balistických raket. Do obrany se zapojily i USA či Británie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Většinu dronů a raket se podařilo sestřelit mimo izraelské území.

Izraelská armáda tvrdí, že Írán od sobotního večera vypálil směrem na Izrael více než 300 dronů, balistických raket i střel s plochou dráhou letu, přičemž drtivou většinu z nich (99 procent) se podařilo sestřelit mimo izraelské území. Útok tak nezpůsobil velké škody. Do obrany Izraele se zapojilo také americké, britské a jordánské letectvo.

Írán nazval útok operací Skutečný slib, přičemž má jít o odplatu za izraelské nálety z 1. dubna, které v syrském hlavním městě Damašku zasáhly budovu sousedící s íránským velvyslanectvím, sloužící jako konzulát. Při útoku zahynuli dva íránští brigádní generálové a pět dalších členů vlivných revolučních gard.

K eskalaci přispěly v sobotu íránské revoluční gardy, které v blízkosti Hormuzského průlivu zadržely kontejnerovou loď mající vazby na Izrael. Odvetný íránský útok však odsoudilo několik zemí včetně Velké Británie, Německa, Francie a EU. 

Biden slíbil podporu Izraeli, odvetný útok však nedoporučuje

Americký prezident Joe Biden v noci na neděli přislíbil neochvějnou podporu Izraele, na který zaútočil Írán. Teherán dříve varoval Spojené státy před „jakoukoli podporou Izraele nebo účastí na poškozování zájmů Íránu“.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Biden na sociální síti X potvrdil setkání s představiteli národní bezpečnosti Spojených států. „Závazek USA vůči bezpečnosti Izraele před hrozbami ze strany Íránu a jeho spojenců je neoblomný,“ napsal.

iran izrael balistické rakety drony
Zdroj: TASR/AP

Biden dodal, že v neděli svolá setkání s ostatními lídry skupiny zemí G7, aby koordinovali „jednotnou diplomatickou reakci“ na rozsáhlý útok Teheránu. Na žádost Izraele se bude v neděli večer konat i mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Stanice CNN s odvoláním na nejmenované zdroje z americké administrativy informovala, že Biden Netanjahuovi také řekl, že USA nepodpoří ani neschválí izraelský protiútok na Írán.

Dva izraelští představitelé, citovaní deníkem The New York Times, tvrdili, že Írán od sobotního večera zaútočil na Izrael 185 bezpilotními letadly, 110 raketami typu země-země a 36 střelami s plochou dráhou letu. Přestože většinu z nich vypálili z území Íránu, některé byly vypuštěny i z Iráku a Jemenu, dodaly nejmenované zdroje.

Rada bezpečnosti OSN (BR OSN) v neděli mimořádně zasedne v souvislosti s bezprecedentním útokem Íránu na Izrael, oznámil mluvčí Malty, která Radě tento měsíc předsedá.


Zasedání se uskuteční ve 22:00 SELČ na žádost Izraele. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v dopise zaslaném předsednictví Rady bezpečnosti OSN označil íránský útok za „hrubé porušení suverenity Izraele“. Radu vyzval, aby tento úder odsoudila a označila íránské revoluční gardy (IGRC) za teroristickou organizaci.

Domů
Sdílet
Diskuse